Main menu

header

de Roxana Istudor

Cunoscut în principal pentru gustul acrișor care dă savoare preparatelor culinare, măcrișul este, totodată, și o adevărată sursă de sănătate.

Recomandat pentru regenerare hepatică

Măcrișul este o plantă medicinală cunoscută încă din Antichitate pentru proprietăţile sale curative. În primul rând, acesta este considerat un antibiotic natural, luptând cu infecţiile din organism şi întărind imunitatea. De asemenea, măcrișul este bogat în iod, ceea ce recomandă planta inclusiv în consumul de fiecare zi pentru cei care trăiesc în zone cu alimente sărace în această substanță. Este binecunoscut faptul că preparatele pe bază de măcriș sunt indicate în hipotiroidie. De asemenea, măcrişul este considerat un aliment-tratament pentru ficat, fiind benefic în regenerarea hepatică, precum şi în dieta celor care suferă de ficat gras (steatoză hepatică) sau de anorexie.

Util în ateroscleroză

Măcrișul a demonstrat capacitatea de a ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer, în special datorită conţinutului bogat de vitamine și minerale, care îi conferă puternice proprietăţi antioxidante. Ca urmare, planta este eficientă în hipertensiune și în colesterol mărit. S-a constatat că măcrişul reduce grăsimile din sânge şi scade colesterolul rău, prevenind astfel ateroscleroza. Rădăcina de măcriș se face pulbere, din care se ia un vârf de cuțit sau chiar o linguriță cu praf de trei ori pe zi, la recomandarea specialistului. Se ține în gură timp de zece minute, apoi se înghite cu puțină apă.

Ameliorează simptomele maladiei Parkinson

Grație unei compoziții remarcabile - acid oxalic, vitamina C, mult fier, clorofilă, săruri minerale diverse, vitamine importante -, măcrișul a fost studiat și din perspectiva efectelor asupra maladiei Parkinson. Teste efectuate în laboratoare de specialitate au evidențiat faptul că un tratament cu suc de măcriș a reușit să diminueze din manifestările tipice acestei boli. Frunzele de măcriș se trec prin storcătorul de fructe, iar sucul obținut se poate lua, la recomandarea specialistului, singur sau în combinații cu sucurile altor legume.