Main menu

header

646 6 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Parfumat, versatil și nelipsit din bucătăria tradițională românească în toate anotimpurile, mărarul este și un remarcabil vindecător.

Susţine producerea de suc gastric

646 6 2Mărarul este un adevărat medicament natural, cu o arie de acțiune foarte largă asupra sănătății. Grație unei compoziții de excepție - vitamine, minerale, acid folic, estrogen -, se utilizează pentru numeroase afecțiuni, de la unele dintre cele mai grave și mai des întâlnite la nivel intern până la probleme ale pielii. Bun diuretic, mărarul mărește cantitatea de urină, previne infecțiile microbiene, fiind util în boli ale ficatului și ale vezicii biliare, în calculoză renală și biliară, dischinezie biliară. De asemenea, planta ajută la buna desfășurare a procesului de digestie, stimulează producerea de suc gastric, favorizează eliminarea gazelor din intestine și combate balonările, iar substanțele aromate împiedică bacteriile să se dezvolte în intestin. Pentru a beneficia de aceste efecte, pe lângă prezența în alimentație, mărarul poate fi utilizat, sub formă de semințe, și pentru un tratament pe termen lung. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță cu semințe de mărar, care se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit pentru zece minute, după care se strecoară. Se pot consuma două-trei căni pe zi, preferabil înainte de mese.

Aliat în lupta cu artroza

Antiinfecțios și antiinflamator de excepție, mărarul este renumit pentru capacitatea de curățare a organismului, în primul rând prin eliminarea hiperacidității și a oxidării interne. Din aceste considerente, planta este de mare ajutor în afecțiuni respiratorii, cum este astmul, sau în tratarea bolilor care implică inflamații, ca artroza. La rândul său, capacitatea de a echilibra metabolismul face din mărar un aliat prețios în lupta cu unele tipuri de cancer, cum sunt cel pulmonar şi al cavității bucale. Una dintre formulele de tratament cu mărar este decoctul realizat din două-trei lingurițe cu plantă, care se pun în 250 ml apă. Se fierb timp de zece minute, după care se strecoară. Se pot bea trei căni pe zi, pentru perioade lungi. O astfel de cură poate avea ca extensie și o ameliorare a migrenelor, precum și o echilibrare vizibilă a sistemului nervos, cu atenuarea stresului și cu diminuarea eficientă a episoadelor de insomnie.

Combate pilozitatea excesivă

Una dintre calitățile care i-au dus renumele mărarului este capacitatea de a regla unele dintre cele mai frecvente manifestări ale bolilor femeiești. Semințele de mărar cu precădere, care conțin o cantitate mai mare de fitohormon, acționează ca agenți de refacere a secrețiilor vaginale la menopauză, ajută la creșterea sânilor și la subțierea taliei în cazul tinerelor, combate pilozitatea excesivă în mod natural și, prin con- ținutul de estrogen, semințele de mărar pot fi o alternativă mult mai indicată la hormonii sintetici. Nu în ultimul rând, mărarul este de mare folos în caz de dureri menstruale. Una dintre cele mai simple metode de tratament este măcinarea în râșnița de cafea a semințelor de mărar, până se obține o pulbere. Se poate lua de trei ori pe zi câte o linguriță din acest praf, cu zece minute înainte de mese. Se ține puțin sub limbă, după care se înghite cu apă.

Catifelează ca un produs cosmetic de top

Mărarul este un prețios aliat natural în probleme externe, în special ale pielii. De pildă, prin calitățile sale cicatrizante, planta are efecte benefice împotriva acneei, a ochilor inflamați, a bătăturilor și a petelor de pe față (inclusiv pistrui). În plus, catifelează pielea ca un produs cosmetic de top. Se poate face decoct din plantă sau din semințe cu două-trei lingurițe cu plantă la o cană cu apă. Se fierbe timp de cinci minute, după care se strecoară. Se poate aplica pe locurile afectate. De asemenea, o tinctură recomandată de specialiști pentru calmarea mâncărimilor pielii, de pildă, se prepară din 50 g plantă la 250 ml oțet, care se lasă timp de opt zile la macerat, agitând de mai multe ori pe zi, apoi se poate combina cu alte plante cu aceeași destinație, pentru un efect sporit.

Pentru a se obține efectele terapeutice scontate, consumați doar mărar proaspăt

Administrare în doze graduale

Specialiștii atrag atenția asupra câtorva elemente care trebuie luate în considerare atunci când se intenționează începerea unei cure cu mărar. Inflorescențele, frunzele și semințele, în cantități mari, sunt contraindicate persoanelor cu stomac sensibil. Tratamentul cu semințe de mărar nu este recomandat dacă s-au diagnosticat anumite tipuri de cancer (ovarian sau mamar), un chist ori fibrom uterin. Totodată, mărarul se administrează cu prudență de persoanele care au sindrom premenstrual, de asemenea femeile în perioada sarcinii nu este indicat să depășească o doză de 5 g pe zi, după naștere este bine să fie evitat. De asemenea, administrarea mărarului se va face în doze care vor crește gradat, întrucât pentru o persoană neobișnuită cu acest tip de tratament este posibil să apară neplăceri.