Main menu

header

645 9 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Plantele au secrete și compuși pe care poate oamenii nu le vor dezvălui curând în toată complexitatea lor. Dar beneficiile vor fi mereu nepreţuite. O demonstrează forța redutabilă a unei plante demne de respect: brândușa de toamnă, un cocteil de substanțe formidabile.

Tinctura ameliorează durerile

Substanţa activă redutabilă din brândușa de toamnă este colchicina. Acest alcaloid se găsește mai ales în fructul plantei și are virtuţi medicinale de excepţie. În acest sens, în prezent se fac cercetări privind efectele colchicinei în boli grele, cum ar fi cancerul. Potrivit literaturii de specialitate, planta are proprietăți de citostatic natural, având astfel efect în diverse tipuri de cancer: leucemie (în forme cronice sau acute), cancer hepatic, cancer al splinei, cancer al intestinelor, cancer renal, cancer al pielii, limfom malign Hodgkin, precum și în tumori benigne. Teste mai recente asupra brândușei de toamnă au dus la sinteza unui alt compus, democolcina, folosit cu rezultate promițătoare în tratarea unor afecţiuni ale sângelui. De asemenea, tratamentele cu brândușă de toamnă sunt cunoscute pentru efectele lor împotriva unor tipuri de dureri. La sfatul medicului se poate urma terapia cu tinctură de brândușă de toamnă, gata preparată, procurată din magazinele de specialitate, care se administrează dimineaţa, după micul dejun: într-o ceşcuţă cu 100 ml apă se adaugă o linguriţă cu tinctură. Terapeutul este cel care va stabili dacă tratamentul se poate prelungi mai mult de 20 de zile.

Ceaiul, indicat în gută

Brândușa de toamnă este în general considerată o plantă toxică, deci cu potențial periculos. Dar asta numai în caz de consum fără sfatul medicului. În situaţia în care se folosește ca remediu pentru sănătate la recomandarea unui specialist, această plantă medicinală uimește cu proprietățile ei. Pentru uz medicinal se recoltează seminţele și bulbul, din care se obţin preparate cu aplicaţii deosebite, printre care ceaiul este recomandat în gută, afecțiune care apare în multe cazuri în urma unei diete bogate în carne. În ajutorul celor afectați vine ceaiul de brândușă de toamnă, ce se obţine dintr-o linguriţă cu seminţe care se fierb în 500 ml apă timp de două minute. Prima ceşcuţă cu ceai se bea dimineaţa, iar cantitatea rămasă se consumă pe parcursul zilei. Nu există o anumită durată de administrare, tratamentul putând fi urmat până la atenuarea simptomelor.

Eficace în reumatism

La rândul lui, decoctul din semințe de brândușă de toamnă s-a dovedit eficace în vindecarea și cicatrizarea rănilor, precum și în reumatism. Se prepară astfel: se fierbe o linguriţă cu seminţe de brânduşă în 250 ml apă timp de zece minute. Decoctul cald se foloseşte pentru compresele care se aplică local, mai ales seara. Această terapie are efect antiinflamator şi analgezic şi trebuie urmată o lună. În acest interval, este necesar să se respecte cu stricteţe regimul alimentar indicat de medic, pentru ca terapia să aibă eficienţă maximă. Efectele brândușei de toamnă sunt semnificative și în cazul altor afecțiuni. De exemplu, decoctul de brânduşă, aplicat pe pielea capului, stimulează creşterea părului. În aceeași formă externă de cataplasme, băi locale sau comprese planta se poate folosi în caz de leziuni precanceroase, psoriazis ori pediculoză. Brândușa de toamnă a demonstrat calități remarcabile și în alte afecțiuni, cum ar fi nevralgii, tuse, unele tipuri de tumori, bronşită, pneumonii, afecţiuni oculare inflamatorii.

Un viitor medicament anticancer

Un medicament obţinut din brânduşe de toamnă, care are potenţialul de a distruge tumorile canceroase de toate tipurile fără a afecta ţesutul sănătos, ar putea fi testat pe subiecți umani în viitorul apropiat, au anunțat cercetătorii britanici. În laborator, medicamentul ICT2588 a fost folosit cu succes pe şoareci, tratând cancerul mamar, de colon, pulmonar şi de prostată.