Main menu

header

644 9 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Pe lângă faptul că fagul înseamnă lemn din care se face mobilă, acest arbore legendar are și remarcabile proprietăți medicinale prin scoarță, frunze și mai ales muguri.

Ameliorează litiaza urinară

Fagul conține substanțe active notabile, precum compuşi de natură flavonică, acizi, tanin, substanţe minerale (calciu, potasiu, sodiu, fier). Mugurii, scoarţa şi frunzele de fag se utilizează de foarte multă vreme în medicina populară pentru scăderea febrei, în tratamentul dizenteriei, precum și în cazuri de litiază urinară. Pentru a realiza un decoct împotriva febrei, de exemplu, se pun două linguri cu scoarţa tânără, uscată şi bine sfărâmată şi două linguri cu scoarţă proaspătă, tocată mărunt, în 250 ml apă rece. Se pune amestecul pe foc scăzut și se lasă să dea două-trei clocote, după care se lasă vasul deoparte şi se acoperă timp de cinci minute. Se strecoară și se administrează câte o linguriţă din jumătate în jumătate de oră, pe parcursul întregii zile.

Dezinfectant de top

Scoarța de fag este renumită pentru acţiunile dezinfectante, astringente, antiseptice, cicatrizante, purgative. Ca urmare, fagul este recomandat de medicina tradițională în cazuri de afecțiuni reumatice sau pulmonare. Se poate face o infuzie, astfel: la două linguri cu scoarţă bine mărunţită se toarnă 250 ml apă fiartă. Pentru efecte maxime, se bea câte o ceaşcă din această infuzie de trei ori pe zi. De folos este și pulberea obţinută din scoarţă bine mărunţită, din care se iau câte 10 g pe zi. În caz de pietre la rinichi, mugurii sunt indicați. Turnați 250 ml apă clocotită peste două linguriţe rase cu muguri uscaţi ori o lingură cu vârf cu muguri proaspeţi. Lăsaţi să se infuzeze un sfert de oră, acoperind vasul, apoi filtraţi. Beţi două căni pe zi, până la dispariţia durerilor. În mod tradițional, fâşiile de scoarţă ce se folosesc în scop terapeutic se usucă în mănunchiuri nu prea strâns legate, suspendate în locuri bine aerisite.

Bază pentru gudron dermatologic

Extern, fagul se foloseşte pentru dureri reumatice, sub formă de decoct concentrat din ramuri tinere şi frunze, care se adaugă la apa băii, ce trebuie să fie uşor mai caldă decât temperatura corpului (durata băii este de maximum 20 de minute). De asemenea, din scoarţă şi frunze mature uscate și bine pisate se face o pulbere cu care se tratează rănile greu vindecabile. Tot din fag se obţine gudronul dermatologic, care se foloseşte foarte mult în afecţiunile de acest tip și care stă la baza multor preparate disponibile în farmacii. Nu în ultimul rând, din lemnul de fag se poate obţine un cărbune alimentar cu efecte antiacide, care are proprietatea de a absorbi toxinele care se găsesc în intestine.

Praful de frunze de fag măcinate cu râșnița de cafea se aplică extern, apoi se pansează, fiind de mare ajutor în cazuri de ulcer varicos

Legenda arborelui fermecat din Alba

În judeţul Alba, în apropiere de malul drept al Arieșului, există un celebru fag cunoscut sub numele de „fagul fermecat”. Oamenii locului spun că strămoşii lor le-au povestit despre un călugăr care era în trecere prin zonă şi şi-a găsit adăpost sub coroana impozantă a acestui arbore. La plecare, călugărul a binecuvântat fagul. Se crede că supranumele de „fermecat” îi vine de la o scorbură în care ar fi existat un izvor cu puteri tămăduitoare, unde oamenii mergeau pentru a se vindeca de diferite boli.