Main menu

header

644 10 2de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Remediu din bătrâni, plină de substanțe active dintre cele mai benefice pentru organism, iarba-mare a demonstrat mereu efecte remarcabile pentru ameliorarea unui mare număr de afecțiuni.

Hipocrate, primul care i-a descoperit calităţile terapeutice

Specialiştii în fitoterapie susţin că iarba-mare e o plantă remarcabilă, primul care i-a descoperit calităţile terapeutice fiind însuși Hipocrate. Numeroase cercetări desfășurate în centre de cercetare din Europa și din America de Nord au completat, în timp, lista beneficiilor pentru sănătate oferite de iarba-mare. S-a demonstrat astfel că este de mare ajutor în cazuri de afecțiuni respiratorii și de stomac. Prin faptul că iarba-mare conține vitamina C, un important principiu amar şi săruri minerale, infuzia şi decoctul preparate din frunzele plantei sunt indicate în tratamentul diferitelor afecţiuni pulmonare, cum sunt pleureziile, sau digestive, cum este atonia. Decoctul de iarbă-mare se prepară din 20 g rădăcină uscată şi fărâmiţată şi două căni cu apă, care se fierb timp de zece minute, apoi se infuzează 15 minute. După ce se răceşte, toată cantitatea se consumă pe parcursul zilei, eventual îndulcită cu miere.

Susţine capacitatea de apărare a organismului

În compoziţia plantei se remarcă inulina, un compus polizaharidic, asemenea zahărului. Cu toate acestea, specialiştii au constatat că ceaiul preparat din rădăcini de iarbă-mare poate fi administrat fără grijă, deoarece nu ridică nivelul glicemiei şi combate colesterolul rău. Totodată, după ce a fost studiată îndelung și temeinic, planta i-a convins pe specialiști că poate lupta cu succes cu tumorile. Datorită unor substanţe active prezente în compoziţia rizomilor, iarba-mare este o speranţă de viaţă pentru bolnavii de cancer, stopând evoluţia bolii. Demn de menționat este faptul că specialiștii americani recomandă femeilor care au antecedente de tumori mamare în familie să consume preventiv produse pe bază de iarbă-mare până la vârsta menopauzei. De asemenea, iarba-mare este un revigorant recunoscut al organismului, căruia îi susține capacitatea de apărare. Pentru a beneficia de acest efect se poate administra infuzie din 20 g rădăcină proaspătă care se infuzează timp de zece minute într-un litru de apă clocotită. Se consumă trei ceşti pe zi. Tratamentul trebuie urmat până la vindecare.

Vinul de iarbă-mare, cunoscut în Evul Mediu sub numele de „poţiunea Sfântul Pavel“ și folosit ca remediu universal,  este un excelent tonic pentru persoanele care se confruntă cu lipsa temporară a energiei

Apără glasul soliştilor profesionişti

Răguşeala, o problemă de sănătate cu care se confruntă deseori persoanele cu glasul obosit, chiar soliştii profesioniști, poate fi tratată cu rădăcină de iarbă-mare. Leacul se foloseşte precum guma de mestecat, cu rezultate uimitoare. „Iarba-mare este recomandată în infecţiile respiratorii care se manifestă prin tuse. Este eficientă atât pentru calmarea acesteia, cât şi pentru fluidificarea secreţiilor”, apreciază Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.