Main menu

header

643 10 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Legumă renumită pentru faptul că scade cantitatea de zahăr din sânge, prazul, aproape un panaceu în zona Olteniei, are un larg spectru de acțiune terapeutică, deopotrivă internă și externă.

Supranumit „mătura intestinelor”

În locurile unde se consumă praz, incidența diabetului este mult mai scăzută decât acolo unde această legumă nu este printre „vedetele” meniurilor. Și nu este vorba doar despre Oltenia, ci și despre Franța, de exemplu. Mai mult, prazul este un excelent diuretic și laxativ, contribuind la reglarea tranzitului intestinal și la curățarea organismului de toxine. De pildă, în caz de enterocolite, colici gastrice sau paraziți intestinali, consumul prazului crud, decoct sau în diferite preparate culinare este de un real folos. Potrivit specialiștilor, prazul este supranumit „mătura intestinelor”, întrucât are capacitatea de a vindeca majoritatea afecțiunilor intestinale, unele chiar grave, și în timp relativ scurt. Tratamentul implică prepararea unui decoct concentrat din plantă tocată mărunt și apă, în cantități egale. Se fierbe amestecul o jumătate de oră. Se acoperă vasul, apoi se lasă să se răcească și se strecoară. Se pot consuma trei căni pe zi.

Luptă cu tusea

Prazul posedă excelente proprietăți expectorante, de aceea este util în combaterea tusei, bronșitei și altor afecțiuni respiratorii. Preparați un sirop din decoct de praz, concentrat, amestecat cu o cantitate egală de miere. Amestecați foarte bine, pentru omogenizare. Țineți vasul acoperit câteva zile într-un loc rece și întunecos. Luați patru-cinci linguri pe zi. Continuați încă o săptămână după dispariția simptomelor. O altă afecțiune pentru vindecarea căreia prazul este un aliat redutabil este faringita. Pentru a o combate, se fierbe o tulpină de praz de 500 g în 500 ml apă, până se transformă într-o pastă. Se stoarce și se aruncă apa în care a fiert. Se îndulcește cu miere și se iau zilnic trei lingurițe din acest preparat. Tratamentul se face până la dispariția afecțiunii.

Face să dispară suferinţele cronice

Sucul de praz se poate aplica pe locurile unde se manifestă dureri cronice, fiind des folosit în acest scop, în special în Oltenia. O altă utilizare externă este în caz de probleme ale pielii. Lichidul cu lapte în care se pun 50 ml suc de praz se aplică pe ten cu un tampon de vată, se lasă pentru 30 de minute, apoi se poate clăti cu apă călduță. Furunculele, erupțiile cutanate, plăgile și abcesele trec cu cataplasme cu praz fiert aplicat cu pâine. Pentru a le realiza, partea albă a prazului se zdrobește și se adaugă o cantitate foarte mică de apă îndulcită, până la obținerea unei paste care se aplică pe locul cu probleme. Iar dacă vă doriți un păr frumos, clătiți-vă pe cap după baie cu un decoct din frunze și tulpini de praz, preparat astfel: se pune un fir de praz la doi litri de apă și se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară. Părul devine sănătos și mult mai strălucitor și, în plus, rețeta combate mătreața în mod natural.

Prazul este excelent pentru tratarea insomniilor și calmare nervoasă, sub formă de suc (50 ml) adăugat în lapte (200 ml)

Prazul e contraindicat în litiaze renale sau biliare din cauza acidului oxalic care poate forma cristale ce se depun în rinichi sau în vezică