Main menu

header

de Anda Postolache

Denumită popular cicoară, cicoare de câmp, cicoare de vară, ciocare amară, cicoare sălbatică, doruleţ, dudău, mestică, sporiş sau în alte moduri, cicoarea (Cicorum inthybus L.) este o plantă medicinală întrebuinţată în mai multe afecţiuni, fiind indicată atât pentru uz extern, cât şi intern.

Vindecă tăieturile

Este răspândită la câmpie, pe margini de drum, dar şi pe pajiştile montane, crescând pe soluri bogate în humus, ca o  mare iubitoare de lumină şi de apă. Poate fi recunoscută după lujerul lung cu noduri din loc în loc, la formarea unei noi ramificaţii, dar mai ales după florile frumoase, albastre. De unde şi zicala: „Ochi albaştri ca cicoarea”. Planta este folosită extern pentru a vindeca răni şi tăieturi, iar intern are utilitate asupra unei arii largi de boli: angiocolică, astm, colecistită, constipaţie, bronşită, dischinezie biliară, furunculoză, hepatită cronică, insuficienţă cardiacă, febră, reumatism, acnee, edem, dureri de cap, diureză.

Ne întoarce spre smerenie

Cicoarea este indicată persoanelor care sunt orientate totdeauna spre ceilalţi, care au impresia că sunt indispensabile în relaţiile cu cei din jur, obsedate de a purta de grijă altora. Pe cei care critică permanent şi se amestecă în viaţa celorlalţi, cicoarea îi ajută să se întoarcă spre interior, spre ei înşişi, spre autoevaluare, smerenie, spre iubirea necondiţionată faţă de alţi semeni.

Ajutor pentru psihic

Pe de altă parte, cicoarea ajută persoanele nesigure, fricoase, temătoare, disperate, subjugate de alte persoane dominatoare. Principiile cu care acţionează planta sunt amare şi dulci, de unde şi dublul rol pe care îl poate avea în psihicul uman. Reuneşte extremele, iar cei care au tendinţa de a pendula nehotărâţi între două stări vor reuşi să se stabilească la una dintre ele sau undeva la mijloc. Prin compuşii care dau efectele laxative elimină resentimentele, iar prin sărurile din compoziţia sa, cicoarea poate fi un bun tonic general. De reţinut că poate fi folosită şi în alimentaţia diabeticilor, cu indicaţia medicului curant, cicoarea având un rol hipoglicemiant. Poate fi întrebuinţată şi în cura de slăbire, dar tot la recomandarea specialistului.