Main menu

header

642 8 1de Luana Mare

Stresul, emoţiile negative, ritmul de viaţă trepidant, infecţiile, şi nu numai, ne pot afecta glanda tiroidă, cu repercusiuni în funcţionarea întregului organism. Afecţiunea acestei glande în formă de fluture, situată în partea anterolaterală a gâtului, poate duce la dezechilibre majore în corp, cu efecte pe termen lung, de aceea este necesar să urmărim cu atenţie primele semne care ne conduc către o suferinţă în această zonă. Primul stadiu al suferinţei tiroidei se numeşte asimptomatic sau subclinic, deoarece analizele medicale ies în parametri normali. Cu toate acestea, simptomatologia scoate la iveală o suferinţă a tiroidei aflată într-un stadiu incipient şi care, ignorată, poate duce, în timp, la un dezechilibru major. Despre toate acestea ne-a vorbit medicul Cristina Pavel (medalion), specialist medicină de familie, competenţă apiterapie-fitoterapie-aromoterapie, homeopatie.

„Părul subţire, intoleranţa la frig şi lentoarea, semne ale hipotiroidismului”

- Care sunt suferinţele cel mai des întâlnite ale tiroidei?

- Poate fi un exces de hormoni, şi atunci vorbim despre hipertiroidism, sau un deficit de hormoni, şi atunci este vorba despre hipotiroidism. Sunt mult mai multe situaţii, pentru că balanţa hormonală poate fi echilibrată, dar fizic glanda să prezinte nişte noduli, cancere sau anticorpi care să producă boli autoimune. Hipo sau hipertiroidismul subclinic reprezintă primul stadiu al bolii în sine, varianta blândă a suferinţei tiroidiene.

- Cum se manifestă hipotiroidia?

- Simptomele de hipotiroidism sunt multe şi cuprind întregul organism, ca de exemplu: părul aspru şi subţire, pielea uscată, unghii friabile, tenta gălbuie a tegumentelor, lentoare în mişcări, pielea rece, intoleranţa la frig, senzaţia de oboseală, slăbiciune, toropeală, aspect adormit, afectarea memoriei, depresie sau dificultăţi de concentrare, constipaţie, ci- cluri menstruale abundente sau neregulate care pot ţine mai mult de cinci-șapte zile. Existenţa acestor simptome ne poate face să bănuim o suferinţă tiroidiană. Urmează teste clinice care pot dovedi dezechilibrul hormonal.

„Algele conţin o cantitate mare de iod şi multe minerale asemănătoare compoziţiei sângelui”

642 8 2- Cum se poate echilibra funcţionarea tiroidei atunci când nu există un dezechilibru hormonal evidenţiat de analize de laborator?

- Tiroida este foarte sensibilă la iod. O hipofuncţie a tiroidei poate fi readusă în parametri normali cu alimente care conţin cantitate mare de iod - şi aici mă gândesc la alge. Algele au, pe lângă o cantitate mare de iod, şi multe minerale asemănătoare compoziţiei sângelui, ceea ce le face foarte bune pentru echilibrarea organismului. Spirulina este foarte indicată în hipotiroidism. De asemenea, trebuie să luăm în calcul şi stresul, emoţiile negative, ritmul trepidant de viaţă la care suntem supuşi. Acestea sunt cauze care perturbă funcţionarea tiroidei. Vedem că sunt nişte influenţe şi de ritm zi-noapte. Secreţia de hormoni este ciclică. Este influenţată şi de factori de mediu, dar şi de unii factori emoţionali. Şi propriul ritm pe care-l impunem are un efect. Este un cerc vicios: pe de o parte, un program foarte încărcat şi ritmul de viaţă contra cronometru pot să deregleze tiroida. Noi suntem ca o unitate, un tot, iar organele se adaptează într-o anumită măsură ritmului pe care noi îl impunem. Dacă forţăm nota, acest ritm al organelor va creşte şi el într-o anumită măsură şi va avea efecte stresante pentru organisul respectiv. Invers, dacă suntem inerţi, şi tiroida se va adapta. Astfel, un anumit fel de a fi al pacientului poate să fie inductor de boală, dar şi boala în sine poate să dea un anumit fel de manifestare. De obicei sunt în legătură.

„Gemoderivatul de coacăz negru linişteşte manifestările scăpate de sub control”

642 8 3- Dar în hipertiroidism clinic sau subclinic ce putem face?

- În hipertiroidism, toate funcţiile organismului sunt accentuate, metabolismul se accelerează, apare pierderea în greutate, ritmul cardiac devine rapid şi neregulat, apar nervozitatea, iritabilitatea, transpiraţia abundentă etc.

- Ce remedii există, vorbind despre situaţia subclinică, blândă?

- În general, tiroida se linişteşte cu plante care au efecte curăţitoare, detoxifiante de sânge şi de limfă. Putem folosi nişte remedii care să aibă un efect asemănător, cum ar fi gemoderivatul de coacăz negru. Este antialergic, antiinflamator, un fel de cortizon natural. Aşa liniştim manifestările acestea scăpate de sub control. Este simplu de administrat, bine tolerat. De asemenea, trebuie avut în vedere din nou acel factor emoţional de viaţă, adică, să reducem ritmul, stresul şi să eliminăm din viaţa noastră acele situaţii care ne fac rău, acele stări care ne fac să simţim un nod în gât. Sunt situaţiile care stresează tiroida şi care ne duc inevitabil la îmbolnăvire. Dacă vorbim despre suferinţele autoimune ale tiroidei, intrăm deja pe un alt făgaş mult mai dificil, deoarece acolo se produc nişte anticorpi (în cazul tiroiditelor) şi se distrug structurile normale. Se poate ca acestea să evolueze şi când tiroida are o activitate hormonală normală, şi cu hipotiroidie, şi cu hipertiroidie. Suferinţele autoimune sunt o piatră de încercare pentru medicina modernă, şi la fel este şi în cazul tiroidei.

„În hipotiroidia subclinică, organismul are capacitatea de a compensa parţial insuficienţa tiroidiană, prin creşterea stimulării tiroidiene (TSH), fapt care însă poate fi dăunător pe termen lung, prin creşterea volumului tiroidian (guşa)“

„Terapia culorilor, yoga, veninul de albine, dar şi exerciţiile de concentrare pot ajuta foarte mult“

- Ce alte terapii mai dau rezultate în suferinţele tiroidiene?

- Ca modalitate de armonizare a terapiei, fac muzicoterapie. Sunt anumite sunete cu frecvenţa chakrei cinci, situată la baza gâtului. Este cea mai bună modalitate de reechilibrare. Mai sunt diferite tipuri de exerciţii fizice, modalităţi rezonatorii care să reechilibreze centrul energetic de la nivelul gâtului, fiindcă tiroida este strâns legată de centrul energetic al celei de-a cincea chakre. Acest centru este legat şi de modul cum percepem noi timpul. Din cauza asta, cei care sunt foarte agitaţi şi cărora la un moment dat nu le mai ajunge timpul pot să aibă probleme cu tiroida. Exerciţii respiratorii, exergiţii din yoga, exerciţii de concentrare pe zona respectivă pot reechilibra energetic chakra a cincea, cu efecte bune asupra tiroidei. Se mai poate face acupunctură. De asemenea, rezultate bune mai dau tratamentele cu venin de albine, dar şi Terapia Bowen și terapia culorilor. Cu lumina roşie pe chakra gâtului se stimulează funcţionarea tiroidei, utilizând lumina galbenă se reface, iar cu lumina albastră se linişteşte. În fiecare dintre aceste situaţii este nevoie de un îndrumător.