Main menu

header

de Elena Şerban

Cunoscut şi sub numele de soc mic, bozul este o plantă perenă, cu miros neplăcut, frecvent întâlnită la câmpie şi deal, mai rar în zona montană, ce se remarcă prin proprietăţi diuretice, laxative şi purgative, sudorifice, depurative. Frunzelor li se mai adaugă însuşiri vomitive şi catarice.

Recoltare „pe bucăţi”

De la această plantă se folosesc toate părţile, însă pentru a avea efect maxim trebuie să fie recoltate separat. Astfel, rizomul şi rădăcinile se recoltează toamna. Odată culese, ele se spală într-un jet de apă şi apoi se taie în porţiuni mici. Se usucă la soare sau la umbră, în poduri de tablă. Frunzele se culeg vara şi se usucă la umbră în strat subţire. Fructele se strâng între lunile august şi octombrie. Se taie inflorescenţa de la ultima ramificaţie. Uscarea se face la soare, în strat subţire, rărit. După uscare, fructele se desprind de inflorescenţă.

Spuneţi adio constipaţiei

Preparatele pe bază de boz sunt utilizate în tratarea afecţiunilor renale, durerilor de dinţi, răcelilor şi reumatismului. În cazul afecţiunilor renale, combaterea răcelii, tusei, cel mai indicat preparat pe bază de boz este infuzia din frunze uscate şi mărunţite. Aceasta se obţine opărind 25 g de frunze uscate şi mărunţite cu o cană cu apă. Se bea pe parcursul unei zile.
Decoctul obţinut din pulbere de rizom şi rădăcină pisată (două vârfuri de cuţit) la o cană cu apă fierbinte vă  scapă de bolile de rinichi. Ceaiul se bea dimineaţa şi seara, câte o jumătate de cană. Sucul obţinut prin stoarcerea fructelor vă scapă de constipaţie. Pentru asta luaţi câte o lingură seara, înainte de culcare.

Plămădeala în ţuică

Este forma cea mai eficientă de administrare a rădăcinii de boz. Întrucât este foarte puternică, trebuie administrată cu mare grijă, fără a se depăşi dozele prescrise. Plămădeala se obţine din 100 de grame de rădăcină proaspătă, tăiată mărunt, într-un litru de ţuică tare. Se lasă la macerat cinci zile, se filtrează şi se mută preparatul în sticle închise la culoare. Pentru un efect purgativ destul de puternic, aşteptat în cura de slăbire, luaţi două linguri din acest produs pe stomacul gol, cu două ore înainte de masă. Atenţie! Planta are acţiune purgativă drastică, periculoasă.

Băi calmante pentru dureri de umăr

Nesuferitele dureri de dinţi pot fi calmate până la vizita la stomatolog de un decoct de boz. Acesta poate fi obţinut prin fierberea unei cantităţi de patru vârfuri de cuţit de rădăcină pisată în 200 ml de apă vreme de cinci minute. După ce strecuraţi ţineţi în gură circa un sfert de oră. Nu se înghite! O răceală puternică însoţită de dureri musculare şi de febră poate fi înlăturată destul de uşor cu frunze de boz. În acest scop, faceţi bolnavului o frecţie cu alcool sanitar pe tot corpul. Apoi, acoperiţi-l cu multe frunze de boz şi înveliţi-l cu un cearşaf curat. Pacientul trebuie să stea nemişcat circa 45-50 de minute. Acest tratament are rolul de a stimula transpiraţia şi evident de a grăbi vindecarea.  Periartrita scapulo-humerală (dureri ale umărului) poate fi calmată dacă faceţi băi locale cu decoct de boz. Fierbeţi circa o jumătate de oră 200 g de plantă în cinci litri de apă. După ce strecuraţi, adăugaţi în apa de baie. Tratamentul trebuie efectuat de două ori pe an. Frunzele mai pot fi folosite pentru a pune pe fugă insectele.