Main menu

header

640 8 2de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Originar din Balcani, în ciuda numelui pe care îl poartă, castanul de India a reușit să rămână în topul celor mai bune antiinflamatoare, vasodilatatoare, flebotonice, antiedematoase, anticoagulante și fludizante, hemostatice și decongestive. Și virtuțiile acestuia nu se opresc aici...

Efecte benefice în tulburările circulatorii

Esculina, compus activ major al castanului de India, a dovedit o eficacitate clinică sigură în tratarea insuficienței venoase cronice, a hemoroizilor și a edemelor postoperatorii. Experimentele i-au demonstrat eficiența în absorbția edemelor, reducerea inflamației și tonifierea venelor. Potrivit specialiștilor, eculina a arătat că este la fel de eficientă ca șosetele sau ciorapii compresivi, pentru calmarea simptomelor insuficienței venoase cronice. De asemenea, studiile clinice au arătat că după o cură de opt săptămâni consecutive, perioadă în care se administrează de două ori pe zi comprimate cu castan de India, se reduce semnificativ circumferința gleznei și a pulpei. Totodată, glicerina obținută prin macerarea mugurilor de castan de India este recomandată pentru proprietățile benefice asupra circulației venoase.

Recomandată în varice

În tratamentul trombozei şi al varicelor se foloseşte tinctură preparată din 250 g castane de India cu coajă într-un litru de alcool de 40 de grade, care se lasă la macerat timp de 14 zile. Se strecoară apoi într-o sticlă închisă la culoare. Intern se consumă 10-15 picături pe zi. Extern se aplică în afecţiuni hemoroidale, varice şi flebite şi sub formă de frecţii contra artrozelor la nivelul încheieturilor de la mâini şi de la picioare. Excelent pentru tratarea varicelor şi a hemoroizilor este şi unguentul. O cană cu frunze verzi de castan se lasă la macerat în 100 ml alcool timp de 24 de ore, apoi se adaugă 200 g unt topit și margarină și se încălzește timp de două ore pe baie de aburi. După răcire se reîncălzește și se depozitează în cutii de plastic. Cu acest preparat se unge locul bolnav.

Persoanele triste și lipsite de vlagă poartă în buzunar cinci-șase castane

Din cele mai vechi timpuri, bătrânii au folosit castanele de India pentru tonificarea sistemului nervos și favorizarea gândirii pozitive. Astfel, persoanele triste și lipsite de vlagă poartă în buzunar cinci-șase castane pe care ulterior le schimbă la un interval de o săptămână, pentru a se reîncărca de energia naturii. În ceea ce privește pulberea de castane de India, aceasta se obține prin mărunțirea castanelor într-o râșniță de cafea până se obține un praf foarte fin. Se administrează o lingură dimineața, pe stomacul gol. Preparatul se ține sub limbă, trei minute, apoi se înghite cu apă. Tratamentul durează o lună și are rolul de a reduce retenția de apă în organism. Totodată, preparatul este un bun adjuvant în lupta cu adenomul de prostată și ascita, dar și un remediu util pentru durerile de cap, amețeli, picioare grele și umflate. Atenție! Administrarea internă a preparatelor din castane sălbatice este interzisă gravidelor, mamelor care alăptează, bolnavilor de ficat şi de rinichi.

Extractul de castan de India este în egală măsură un bun aditiv cosmetic, diminuând fragilitatea capilară și prevenind umflăturile