Main menu

header

639 8 1de Roxana Istudor

Cunoscută ca medicament natural din cele mai vechi timpuri, cicoarea este celebră pentru capacitatea de detoxificare generală a organismului.

Reduce colesterolul rău

Preparatele pe bază de cicoare sunt recomandate în caz de boli hepatice şi biliare, diabet zaharat, oboseală fizică şi intelectuală. Și asta întrucât planta conține un suc lăptos, al cărui constituent major (45%-60%) este inulina. În plus, cicoarea conține vitaminele A, B, C, E și K. Inulina, care se găsește într-o proporție semnificativă în rizomii plantei, are o puternică acțiune de reducere a colesterolului negativ (LDL). În plus, potrivit specialiștilor, o jumătate de litru de decoct de cicoare, administrat în reprize, reglează secreția de insulină și previne accesele de hipoglicemie. Decoctul se prepară astfel: 15-30 g amestec de rădăcină, frunze şi flori de cicoare se pun la un litru de apă, se fierbe lichidul timp de cinci minute, se strecoară şi se bea o cană înainte de prânz şi de masa de seară.

Îmbunătățește producţia de celule ale sistemului imunitar

Ceaiul de cicoare este indicat în dureri de stomac și migrene. Principiile active din rădăcină sporesc secreția de bilă și de sucuri gastrice, îmbunătățind digestia și eliminând probleme precum balonarea, inapetența, atonia gastrică. Administrarea cicoarei favorizează dezvoltarea în intestin a așa-numitelor bacterii prietenoase, care, între altele, îmbunătățesc producția de celule ale sistemului imunitar și le activează pe cele existente. Planta se folosește, de asemenea, pentru a trata constipația. Infuzia se prepară astfel: două linguriţe cu vârf de cicoare mărunțită la o cană cu apă clocotită, care se lasă la infuzat unu-două minute, apoi se strecoară şi se bea cu înghițituri mici înainte de masă. Mai mult, cicoarea favorizează asimilarea calciului din alimente (lactate, migdale, nuci, soia, broccoli, spanac etc.)

Extractul de cicoare este cunoscut pentru faptul că ajută la menținerea echilibrului între secreția de hormon al foamei și cel al sațietății, ceea ce recomandă planta în curele de slăbire