Main menu

header

639 9 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Consemnată de însuși Dioscoride, celebrul medic al Antichității, în tratatul său și folosită cu succes de daci, tătăneasa rămâne planta-minune despre care se spune că vindecă nu mai puțin de 100 de boli.

În Elveţia, jumătate din preparatele externe au la bază această plantă

În ultimele decenii, tătăneasa a fost una dintre cele mai folosite plante pe plan mondial. Numai în Elveția, de exemplu, potrivit specialiștilor, mai bine de jumătate din preparatele externe produse în ultimul deceniu au fost pe bază de tătăneasă. În caz de infecții la nivelul gâtului, tuse produsă de diverse cauze, traheo-bronșită, bronșită, pneumonii trenante, tuberculoză pulmonară se mestecă încet o bucățică de rădăcină de tătăneasă, care are un gust plăcut și este foarte activă. Excelentă este și rădăcina uscată, care se macină în prealabil și se mestecă minimum 15 minute înainte de a fi înghițită. Se consumă trei fragmente de rădăcină proaspătă cu lungimea de doi-trei centimetri pe zi sau trei jumătăți de tătăneasă uscată. Planta are capacitatea de a stimula eliminarea secrețiilor toxice din arborele bronșic și plămâni și de a activa refacerea țesuturilor afectate de infecție. De asemenea, tătăneasa normalizează tranzitul intestinal, de aceea se recomandă consumul înainte de fiecare masă a unui sfert de pahar din extractul apos obtinut prin macerație și apoi decocție.

De mare ajutor doamnelor

Multe femei care s-au confruntat cu fibrom mamar și uterin, chisturi ovariene sau polipi intestinali au scăpat de boală folosind tinctura de tătăneasă. Se administrează una-două lingurițe cu tinctură de tătăneasă dizolvate în apă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se face până la vindecarea completă. În timpul curei este foarte important regimul alimentar. Se va exclude carnea din alimentație și se va opta pentru crudități, în mod special morcovi, țelină și pătrunjel. De asemenea, nu se consumă alcool. Tratamentul durează 40 de zile. În caz de cancer, tătăneasa este un adjuvant extrem de prețios, fiind folosită ca remediu principal în vindecarea multor cazuri de cancer la intestine, prostată sau stomac. Se recomandă decoctul, 1-1,5 litri pe zi, pe stomacul gol, în trei-patru reprize, din care una obligatoriu dimineața, înainte de micul dejun. În tratamentul cu tătăneasă al cancerului sunt strict interzise carnea, zahărul, alimentele cu conservanți, prăjelile, consumându-se mai mult crudități. Se fac cure lungi, de la șase luni la doi ani.

Miraculoasă în gastrită

În cazul entorselor, luxațiilor sau al fracturilor, tătăneasa s-a dovedit un leac de excepție. Se aplică pe locurile cu probleme comprese cu tinctură de tătăneasă sau se face un masaj foarte ușor cu extract fluid de plantă. Pe fracturile care se consolidează cu întârziere se aplică extract fluid de două ori pe zi. Pentru arsuri de gravitate mică sau răni vechi care se vindecă greu, se fac pensulări de două ori pe zi pe locul afectat cu tinctură de tătăneasă. Persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă sau de ulcer li se recomandă pulbere de tătăneasă combinată în părți egale cu flori de tei. Se consumă o lingură cu acest amestec de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă un sfert de oră, apoi se înghite cu puțină apă.

Ştiaţi că...

...industria cosmetică folosește în prezent alantoina - unul dintre principiile active cel mai importante ale tătănesei -, aceasta fiind practic nelipsită din compoziția deodorantelor sau a cremelor de corp?