Main menu

header

638 6 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Se știe din bătrâni despre prune în general - și sucul de prune în special - că ajută la digestie, având un efect laxativ natural. Dar beneficiile acestui lichid minunat nu se opresc aici, fiind surprinzător de extinse, arată studii de dată recentă.

Menține sănătatea oaselor

Prunele crude sau uscate, precum și prețiosul suc al acestor fructe pot fi considerate izvoare de sănătate. Folosite în medicina tradițională de secole, au generat un adevărat folclor al efectelor pozitive asupra metabolismului, fiind indicate în hipertensiune arterială, febră, diabet, probleme de digestie. Dar aspectele pozitive nu se opresc aici. Un studiu apărut în „Journal of Medicinal Plants Research” detaliază gama extinsă de elemente nutriționale prin care sucul de prune poate deveni un aliat al organismului sănătos. Astfel, acesta conține vitamine, fibre, carbo- hidrați, aminoacizi și minerale.

Sucul de prune este o sursă excelentă de vitamine - A, complex B, K -, cu un rol care nu poate fi înlocuit și având efecte în colesterolul ridicat, problemelele oculare, ale pielii și în mecanisme esențiale pentru funcționarea organelor. De asemenea, este foarte bogat în minerale - calciu, magneziu, zinc, cupru, seleniu, potasiu și boron. Efectele benefice ale unui asemenea aport sunt majore: menținerea nivelurilor optime ale fluxului sangvin, păstrarea sănătății oaselor și dinților, transportul oxigenului prin sânge către întregul organism etc. Pe scurt: energie. Tot prin sucul de prune se introduc în organism aminoacizi, care au rol esențial în dezvoltarea și în menținerea musculaturii, în reducerea oboselii, în creșterea concentrării și un timp diminuat de recuperare în urma unor afecțiuni. Așadar, vigoare sporită.

Previne mutațiile la nivelul celulelor

Se cunoaște că unul dintre aspectele cel mai importante ale oricărei diete, ca și al unui proces de detoxificare, este aportul de fibre. Prunele sunt fructe-campioni în această privință, cu circa 7 g de fibre solubile la fiecare 100 g de fruct. Asta face din sucul de prune o băutură ideală nu doar pentru sănătate, ci și pentru menținerea greutății. De asemenea, sucul de prune aduce organismului zaharuri simple, cum ar fi glucoza, fructoza, sorbitolul, fiind un excelent înlocuitor pentru alimentele care generează depășirea nivelului zahărului din sânge. Prin conținutul semnificativ de antioxidanți, în special polifenoli, sucul de prune poate contribui la prevenirea unor mutații ale celulelor, inclusiv canceroase, și, totodată, la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Protejează ficatul

Sucul de prune este aproape ca un vindecător natural, cu efect în multe direcții medicale. Acționează împotriva hiperglicemiei, a nivelului crescut al grăsimilor din sânge, a tensiunii arteriale mă- rite, a osteoporozei. Are un efect hepatoprotector și o acțiune țintită în direcția ameliorării digestiei. Urmările consumului de suc de prune pe acest segment sunt aproape legendare: prin efectul laxativ, contribuie la curățarea colonului, reduce timpul necesar tranzitului intestinal și este foarte eficient în sindromul colonului iritabil. Un studiu publicat de „Alimentary Pharmacology and Therapeutics” arată că sucul de prune este chiar mai eficient decât semințele de psyllium în tratarea constipației.

Rețete delicioase

Cea mai simplă metodă de a păstra intactă cantitatea mare de vitamine și de minerale pe care prunele o conțin este să le stoarceți. Sucul rezultat este, pe de o parte, foarte gustos, iar, pe de altă parte, nu are nevoie de zahăr adăugat. În plus, combinațiile în care îl puteți utiliza pe tot parcursul zilei sunt numeroase. De exemplu, un excelent „shake” de dimineață poate fi un amestec din următoarele ingrediente: 6 prune, 3 mere și 1 grepfrut. O gustare sănătoasă de după-amiază poate fi combinația prunelor cu legume, astfel: 10 prune, 1 sfeclă roșie mică, 5 morcovi și 1/2 lămâie, toate mixate. Va rezulta un cocteil de vitamine greu de egalat ca aport nutrițional și, în plus, cu un gust deosebit. Iar pentru serile calde de vară, puteți realiza o minunată băutură răcoritoare mixând cinci prune cu fructe de pădure (250 g) și cireșe (250 g). Nu uitați să adăugați câteva cuburi de gheață!

„Un suc de fructe bun îmi domolește foamea de fiecare dată când am de așteptat până la masa următoare“ (Noureen DeWulf, actriță)

Sigur pentru copii

Dat fiind faptul că sistemul digestiv al celor mici este nedezvoltat, răspunsul organismului lor la sucul de prune este altul. Urmărită cu atenție cantitatea oferită, în special atunci când apare constipația la copii, sucul de prune este sigur pentru consumul de cei mici, arată publicația „Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition”. Alături de sucul de mere și de pere, cel de prune are efecte benefice asupra digestiei copiilor, cu amendamentul că este necesară precauție în cantitate.