Main menu

header

638 8 3de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Denumit și „arborele cu tigve”, „arborele vieții” sau „pâinea maimuței”, baobabul este, conform tradiției africane, un arbore care a fost plantat cu susul în jos. Dar și un excepțional revitalizant, întăritor și imunostimulator.

Conține fibre cu rol probiotic, care impulsionează înmulțirea bacteriilor bune

Cu semințele răspândite într-o pulpă albă și făinoasă, fructele de baobab sunt adevărate minuni pentru sănătate. Pulpa acestora este folosită în mod tradițional în țările din Africa drept aliment sau transformată în băutură. Medicina populară o recomandă în cazul febrei (mai ales al celei asociate malariei), diareii, dizenteriei și ca antiinflamator, analgezic, întăritor și imunostimulator. I se atribuie, de asemenea, un excelent potențial pentru recuperarea sportivilor. Acțiunea diareică a pulpei de baobab a fost demonstrată și la copii, datorită efectului astrigent al taninurilor și antiinflamator al mucilagiilor. Conține, totodată, fibre cu rol probiotic, care stimulează înmulțirea bacteriilor bune, respectiv lactobacili și bifidobacterii din flora intestinală.

Pudra, îndulcitor natural

638 8 4Extractul apos rezultat din pulpa de baobab s-a dovedit eficient ca antiinflamator la animale, mai ales datorită conținutului său în steroli, saponine și triterpenoizi. Extractul reduce febra și durerea în egală măsură ca dozele standard de aspirină. Și nu numai atât: pulpa baobabului este și protectoare a ficatului, și antivirală. În ceea ce privește fructele de baobab, proaspete sunt folosite drept legume, iar uscate se prepară în diferite mâncăruri pe post de condiment. Nu în ultimul rând, aceeași pulpă este un conservant natural de excepție atât pentru produse alimentare, băuturi, cât și pentru produse cosmetice. Bogată în zaharuri, pudra de baobab poate servi, potrivit medicinei africane, și ca îndulcitor natural. Se amestecă bine cu apă, în smoothie-uri și sucuri, se presară în salate sau în piureuri ori se poate consuma alături de cereale, iaurturi și lapte. Cea mai rapidă și simplă metodă prin care să o includeți în rutina dumneavoastră zilnică este să o amestecați cu apă minerală. Întrucât are un conținut mare de fibre, pudra de baobab conferă rapid o stare de sațietate, fiind de mare ajutor persoanelor care vor să piardă în greutate. De asemenea, prin conținutul mare de antioxidanți, magneziu și vitamina B6, pudra de baobab este un leac miraculos antioboseală. Numeroase studii au demonstrat faptul că baobabul scade nivelul de zahăr din sânge, motiv pentru care este recomandat și persoanelor care suferă de diabet de tip II.

Încetineşte procesul de îmbătrânire prematură

Pudra de baobab reușește, totodată, să încetinească procesul de îmbătrânire prematură. Antioxidanții împiedică efectul radicalilor liberi asupra celulelor și scad riscul de boli neurodegenerative și cardiovasculare. Aveți probleme cu anemia? Consumați cât mai des posibil băuturi cu pudră de baobab! Tot despre pudra de baobab se spune că are mai mult calciu decât laptele, și de aceea este recomandată pentru a fi introdusă și în meniul celor mici. Nu în ultimul rând, conținutul foarte mare de fibre din pudra de baobab face din aceasta un remediu foarte util împotriva constipației. Consumată constant, aceasta accelerează tranzitul intestinal și previne problemele digestive.