Main menu

header

637 8 1de Carmen Ciripoiu

Între atâtea plante neînsemnate la prima vedere, ciulinele și-a câștigat un loc aparte. Recomandat de celebrul Avicenna ca un excelent hemostatic și anestezic, în zilele noastre, ciulinul este folosit pentru combaterea tuberculozei, dar și în tratarea hemoroizilor și a afecțiunilor ginecologice.

Face să dispară insomnia

În ciuda aspectului său neprietenos, ciulinul este unul dintre leacurile de excepție în vindecarea insomniei și a stărilor de nervozitate. O cană cu apă se fierbe timp de cinci minute cu o linguriță cu inflorescență mărunțită de ciulin. Se lasă la infuzat timp de o oră și se consumă cu înghițituri mici, o jumătate de ceașcă de patru ori pe zi, înainte de mese. Cura durează zece zile. În cazul răcelilor sau al tusei expectorante, peste o lingură cu rădăcină mărunt tocată de ciulin se toarnă două căni cu apă rece și se fierbe timp de un sfert de oră, apoi se lasă o oră la infuzat. Se consumă un sfert de cană de patru ori pe zi, călduț, după mesele principale. Pentru un gust mai bun, se îndulcește cu miere. La fel de util este siropul de ciulin, preparat astfel: 150 g inflorescență de ciulin, 100 g zahăr și două căni cu apă se fierb pe foc mic, apoi se strecoară. Se administrează o linguriță de cinci ori pe zi, după masă, până la dispariția simptomelor. Atenție! Nu se depășesc două săptămâni de cură.

Herpesul, o amintire

Ciulinul este, totodată, prietenul celor care suferă de afecțiuni digestive. Se macină o linguriță cu semințe de ciulin, iar praful obținut se lasă la infuzat 15 minute într-o cană cu apă. Se strecoară și se consumă preparatul obținut, divizat în trei doze. Se consumă cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. În cazul herpesului, al erupțiilor cutanate și al eczemelor, se pun la infuzat într-o cană cu apă clocotită 15 g frunze uscate și mărunțite de ciulin, se lasă o oră, apoi se strecoară. Se administrează 100 ml de trei ori pe zi, după mesele principale. Tratamentul durează zece zile. Împotriva psoriazisului, o linguriță cu pulbere din semințe de ciulin se consumă de trei ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul durează zece zile.