Main menu

header

636 8 1de Carmen Ciripoiu

Apreciați mai ales în America de Nord și transformați adesea în dulceață, strugurii-ursului sunt considerați în acest moment un diuretic de excepție. Și beneficiile lor nu se opresc aici…

Acțiune împotriva furunculozei

În conţinutul biochimic al frunzelor se evidenţiază prezenţa arbutozidei, un derivat glicozidat al hidrochinonei, care prezintă proprietăţi dezinfectante şi antiseptice în combaterea multor specii de microorganisme, printre care și stafilococul auriu. Alţi compuşi bioactivi din frunze sunt: taninuri galice şi catehinice, flavonoide, rezine şi acizi organici, al căror ansamblu asigură proprietăţi antiseptice, antibacteriene, dezinfectante urinare, antihemoragice, astringente şi diure- tice. În cazul infecțiilor urinare se recomandă infuzie din strugurii-ursului, preparată astfel: o linguriță cu frunze se lasă la infuzat zece minute în 150 ml apă clocotită. Se consumă de trei ori pe zi. Alte acţiuni benefice ale organelor vegetale ale plantei s-au dovedit atât în tratamente interne (diaree, dizenterie, enterocolite, diabet zaharat, tuse, hemoptizie), precum şi în tratamente externe (furunculoză, herpes, candidoză).

Extractul, întrebuinţat ca ingredient cosmetic

Infuzia din strugurii-ursului are rolul de a calma durerile menstruale și de a reduce balonarea. De asemenea, preparatele din strugurii-ursului hidratează organismul și vin în ajutorul celor care suferă de diaree severă. Și tot planta previne constipația și întărește țesuturile inflamate ale stomacului. Extractul de strugurii-ursului este întrebuințat ca ingredient cosmetic. Aplicat local, se folosește pentru albirea pielii cu zone pătate după expunerea la soare (mască de sarcină, pigmentări benigne). Se folosesc zilnic comprese cu strugurii-ursului (o linguriță cu frunze se fierb în 200 ml apă timp de un sfert de oră). Se păstrează 30 de minute pe zona cu probleme. Atenție! În timpul tratamentului cu strugurii-ursului nu se folosesc medicamente care acidifică urina, deoarece reduc eficiența antibacteriană. Tratamentul cu strugurii-ursului se poate face de maximum cinci ori pe an. Nu se recomandă femeilor însărcinate și celor care alăptează!