Main menu

header

635 9 1de Roxana Istudor şi Cristian Blănuţă

Cremele de protecție solară care sunt de găsit în comerț conțin chimicale și toxine care cu siguranță afectează pielea și organismul. Mai mult, mii de tone de astfel de soluții sunt spălate de pe corpurile celor care stau la plajă și ajung în mediul marin, periclitând ecosistemul. Din fericire, există și variante naturale de unguente care pot asigura un ecran solar eficient și sănătos.

Ecranare, hidratare, îngrijire

Există ingrediente naturale care conțin factor de protecție solară. Astfel, uleiul de migdale are în jur de 5, uleiul de cocos, între 4 și 6, la fel untul de shea, oxidul de zinc, între 2 și 20 (în funcție de cantitate), uleiul din semințe de zmeură, între 25 și 50, uleiul din semințe de morcov, între 35 și 40. Din toate aceste elemente se poate realiza o combinație care să protejeze cu succes, și mai ales în mod natural, pielea expusă la soare. În plus, crema hidratează în profunzime și combate ridurile și petele care pot apărea după plajă. Așadar, avantaje pe toată linia. Ingredientele sunt următoarele: 1/2 ceșcuță cu ulei de migdale, 1/4 ceșcuță cu ulei de cocos, 1/4 ceșcuță cu ceară de albine, 2 linguri cu oxid de zinc, 1 linguriță cu ulei din semințe de zmeură, 1 linguriță cu ulei din semințe de morcov, 2 linguri cu unt de shea. Opțional, pentru o aromă mai specială, se pot adăuga și câteva picături de ulei esențial sau extract natural, cu excepția celui de portocală, care sporește sensibilitatea la razele soarelui. Crema se prepară astfel: se combină toate ingredientele, în afara oxidului de zinc, într-un borcan din sticlă. Se pune pe foc o tigaie cu câțiva centimetri de apă și se așază borcanul. Pe măsură ce apa se înfierbântă, conținutul borcanului se va topi, moment în care este bine să amestecați, pentru omogenizare. Când toate ingredientele sunt topite, se adaugă oxidul de zinc ușor, cu atenție, să nu fie inhalat. Se ia borcanul din apa fierbinte, se amestecă din nou, energic, apoi se trece crema în borcănașe de mici dimensiuni, unde se lasă să se întărească.

Ulei de plajă din câteva componente

Uleiurile de plajă care se pot prepara din ingrediente naturale sunt dedicate în special momentelor când mergeți la aer liber pe termen scurt. Se prepară rapid, din 1/2 ceșcuță cu ulei de cocos topit, 10 picături ulei esențial de smirnă (se pot pune până la 40 de picături pentru o protecție sporită), 5 picături de ulei din semințe de morcov. Ingredientele se combină, se amestecă bine, apoi se pun într-un recipient cu pulverizator. Se aplică pe toată suprafața pielii expuse la soare, la intervale mai scurte de timp. O altă rețetă include următoarele ingrediente: 1 ceșcuță cu suc de aloe vera, 1/4 ceșcuță cu ulei de avocado, 15 picături de ulei din semințe de morcov, 10 picături de ulei de smirnă. Se amestecă, se pune conținutul în sticluță cu pulverizator și se agită înainte de fiecare utilizare.

Cremele din ingrediente naturale nu sunt rezistente la apă, așa încât trebuie folosite după fiecare scăldat și în condiții de expunere moderată la razele solare