Main menu

header

634 6 1de Claudiu I. şi Sorin Dumitrescu

Durerea de spate care vă chinuie şi care se acutizează din cauza frigului şi a umidităţii poate avea diverse cauze. Una dintre ele este osteoporoza, cauzată de demineralizarea oaselor, şi atunci simţiți durerea între omoplaţi. Dacă petreceți opt ore aşezați în faţa calculatorului şi stați aplecați, atunci durerea se instalează în zona dintre umeri şi radiază în spate. Artroza şi sciatica sunt bolile cel mai frecvente care vă dau dureri de spate în zona lombară. Medicamentele pe care le luați pentru a atenua durerea au, de cele mai multe ori, efecte adverse sau nu mai au rezultatul scontat dacă le folosiți de mult timp. Fitoterapeuţii vă recomandă câteva plante care au „forţa” unui medicament calmant, dar care nu au efectele negative ale acestuia. Iată care sunt acestea.

Tinctura de arnică favorizează consolidarea ligamentelor

634 6 2Uleiurile esenţiale şi flavonoidele din arnică neutralizează fosfolipaza, o enzimă care declanşează inflamația ţesutului osos. Unguentul sau tinctura de arnică favorizează consolidarea ligamentelor şi a oaselor şi activează circulaţia sangvină la locul dureros. De aceea, această plantă este foarte eficientă în atenuarea durerii de spate provocată de sciatică sau de artroză. Aplicați unguentul cu arnică pe zona dureroasă şi masați cinci minute. Dacă aveți tinctură de arnică, puneți 15 picături pe o compresă şi o aplicați-o pe spate.

Tătăneasa, utilă în osteoartrită

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Sport germană din Bonn au efectuat un studiu care a inclus 120 de persoane cu dureri de spate inferioare şi superioare. Un unguent care conţine extractul de rădăcină de tătăneasă s-a dovedit a fi semnificativ mai eficace în reducerea durerii acute. A fost nevoie de doar cinci zile pentru ca acest unguent să vindece complet durerile de spate. Alte studii anterioare au confirmat că forma de gel a acestei plante este semnificativ mai eficientă pentru reducerea durerii şi în cazul dislocării articulaţiilor, în osteoartrită şi genunchi, precum şi în eliminarea altor dureri.

În scoarţa de salcie se găseşte o substanţă numită salicină din care se fabrică aspirina, un medicament recomandat ca antiinflamator în durerile de spate. Această substanţă acţionează ca un analgezic, antiinflamator şi antinevralgic la nivelul vertebrei afectate şi al ţesutului din jurul ei. Preparaţi-vă un ceai din 30 g frunze de salcie şi 250 ml apă şi beţi-l cald. Puteți alege şi capsulele cu extract de salcie, care au un efect mai rapid. Fitoterapeuţii vă recomandă 240 mg salicină pe zi, şi efectul ei va fi echivalent cu al unui calmant puternic.

Gheara-diavolului răreşte crizele puternice

Această plantă, de la care se foloseşte doar rădăcina, conţine o substanță numită harpagozidă, ce are un puternic efect antiinflamator, analgezic. În plus, această substanţă protejează cartilajele de la nivelul vertebrelor. În magazinele cu produse naturiste găsiți capsule cu extract de gheara-diavolului. Pentru un rezultat vizibil, trebuie să luați trei capsule pe zi, timp de trei săptămâni. Substanţele active din gheara-diavolului vor reduce la jumătate intensitatea şi frecvenţa crizelor şi vor împiedica degenerarea cartilajelor începând cu a doua săptămână de tratament. Atenţie însă! Femeile însărcinate şi cei care au probleme gastrointestinale nu au voie să urmeze acest tratament.

Ardeiul iute are rol vasodilatator

634 6 3Acest condiment, pe care-l întâlniți mai degrabă în bucătărie, conţine o substanţă numită capsaicină, care dă gustul iute al ardeiului, dar, în acelaşi timp, are şi efect vasodilatator şi de stimulent al sistemului nervos. Pentru o compresă, tăiați mărunt trei-patru ardei iuţi, îi amestecați cu două-trei linguri cu ulei cald, puneți totul pe un pansament, pe care-l pliați astfel încât ardeiul să nu ajungă direct pe piele, şi îl aplicați pe locul dureros. Compresa nu o ţineți mai mult de cinci-zece minute, pentru că irită pielea. Capsaicina stimulează circulaţia sangvină şi terminaţiile nervoase ale locului dureros, ducând la atenuarea durerii.

ATENȚIE! Nu ar trebui să luaţi tătăneasă sub formă de suplimente şi de capsule, deoarece aceasta poate fi toxică pentru ficat!