Main menu

header

634 8 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Binecunoscutul brebenel este o plantă mai puternică decât pare la prima vedere. Cu acțiune directă asupra sistemului nervos central, este un anestezic redutabil, folosit în numeroase afecțiuni.

Eficace în durerile menstruale

Brebenelul este o plantă cunoscută pentru proprietățile ei terapeutice. Este indicat pentru boala Parkinson, pentru paralizii însoțite de stări de agitație, în tulburări nervoase, circulație cerebrală defectuoasă și afecțiuni cardiace. Brebenelul este eficient și în boli hepatobiliare, calmarea durerilor menstruale, colici. Mai mult, ameliorează și dureri mai puternice, cum sunt cele generate de cancer (în funcție de intensitatea durerii, se utilizează infuzia sau tinctura). Se poate administra chiar și în faze terminale, ca adjuvant al morfinei. Infuzia din frunze de brebenel se obține turnând 500 ml apă clocotită peste o linguriță cu plantă uscată și mărunțită. Se acoperă timp de zece minute și se beau zilnic două căni, timp de 14 zile.

Stimulează capacitatea de concentrare

Infuzia din frunze de brebenel este cunoscută pentru efectul remarcabil de îmbunătățire a memoriei persoanelor înaintate în vârstă, generând creșterea debitului sangvin al capilarelor cerebrale și, implicit, a cantității de oxigen care ajunge la creier. De asemenea, planta este indicată și în perioadele solicitante din punct de vedere intelectual, întrucât stimulează capacitatea de concentrare. Tinctura de brebenel se prepară astfel: se pun 50 g bulbi mărunțiți în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade și se păstrează 15 zile, agitând frecvent. După acest răstimp se strecoară și se pune lichidul în sticle mici. Se iau câte cinci picături diluate în 100 ml ceai sau apă, la recomandarea medicului.

Atenție! Specialiștii atrag atenția că, în cazul în care dozele preparatelor ce conțin brebenel sunt depășite chiar și cu foarte puțin față de cantitățile tolerate de organism, se pune în pericol viața pacientului, prin paralizia unor centri vitali. Astfel, din cauza toxicității mari, planta se folosește doar în produse standardizate.