Main menu

header

634 8 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

În Antichitate, coarnele se conservau în apă sărată și se consumau asemeni măslinelor. Mai târziu însă, specialiștii în medicină naturistă au constatat că atât fructele, cât și frunzele și scoarța cornului au puteri tămăduitoare de excepție.

În război cu miopia

Frunzele de corn sunt cunoscute din vechime ca tratament naturist care vindecă miopia. Se toarnă o cană cu apă clocotită peste două lingurițe cu frunze de corn fărâmițate. Seara, înainte de culcare, se spală ochii cu ceai de mușețel (preparat precum cel de corn), apoi se înmoaie un tifon curat în decoctul de corn călduț și se aplică pe ochi, fără a se stoarce. Se păstrează o jumătate de oră, clipind din în când pentru ca lichidul să pătrundă și în interior. Compresele se aplică alternativ: trei zile da, trei zile nu. Tratamentul se face 18 zile, perioadă în care se evită cât mai mult privitul la televizor sau expunerea la lumina fluorescentă, apoi se întrerupe pentru o lună. Cu decoctul de scoarță de corn se fac spălături şi pentru vindecarea hemoroizilor.

Infuzia este de ajutor în crampe la stomac

Infuzia din fructe uscate de corn este recomandată cu succes pentru tratarea diareii sau a dizenteriei. O mână cu fructe uscate se lasă la infuzat o jumătate de oră într-un litru de apă, se strecoară, se îndulcește cu puțină miere și se consumă pe parcursul unei zile. Dacă simptomele bolii nu trec, a doua zi, infuzia se bea fără miere și se iau alături două-trei boabe de porumb uscate și pisate. În caz de crampe la stomac, infuzia se consumă fierbinte. Tinctura din frunze, scoarță și fructe este un remediu foarte bun în tratarea rectocolitei ulcero-hemoragice. Se prepară prin macerarea plantei în 100 ml alcool timp de zece zile. Se iau 40 de picături de trei-patru ori pe zi. Pentru febră se macerează câteva ore o lingură cu fructe de corn uscate și o lingură cu coajă de corn într-o cană cu apă, apoi se strecoară și se mai fierb într-o cană cu apă cinci minute. La final se combină decoctul și maceratul și se consumă toată cantitatea cu înghițituri mici. De asemenea, decoctul de scoarță de corn (5 g, la 250 ml apă) se folosește și la tratarea erizipelului. În acest caz se bea pe parcursul unei zile.

Atenție! Nu se consumă multe coarne proaspete, deoarece sunt acide și conțin mult tanin.