Main menu

header

de Claudia Stan

Morcovul sălbatic sau Daucus carota este cunoscut încă din antichitate pentru proprietăţile sale medicinale. Este originar din Asia Centrală, însă aria de răspândire s-a extins în Europa şi în America. Planta este comestibilă şi poate fi folosită cu succes şi pentru uz extern.

Excelent remineralizant şi diuretic
Morcovul sălbatic are proprietăţi depurative, tonice, remineralizante şi diuretice şi este bogat în vitamina A (caroten), vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 (acid folic) şi minerale precum fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom şi multe altele. O cură cu această explozie de vitamine este foarte indicată primăvara, când organismul se eliberează de toxine. Este ideal pentru stomac, în special pentru infecţiile de genul gastro-enterocolitei, cicatrizând mucoasa. Se recomandă fierberea a două kilograme de morcovi (daţi pe răzătoare, dar cu tot cu coajă) şi un pumn de orez, până când legumele se înmoaie. Această fiertură se consumă de trei ori pe zi, având rolul de a revitaliza mucoasa stomacală.

Vindecă rahitismul
Sucul din morcovul sălbatic are şi proprietatea de a creşte globulele roşii din sânge. Puteţi combina sucul (câte un kilogram de morcovi pentru fiecare stoarcere) şi cu alte legume, cum ar fi sfecla roşie, dar şi fructe (mere). De asemenea, este foarte apreciat pentru acţiunea sa reglatoare asupra intestinelor (laxatoare şi antidiareică), precum şi pentru fluidizarea bilei şi tonifierea ficatului. Mai mult, este antianemic, intervenind în procesul de creştere, dar şi în cazul rahitismului şi al demineralizării.

Întinereşte ţesuturile
Graţie multitudinii de vitamine conţinute, morcovul sălbatic participă la întinerirea ţesuturilor pielii, grăbeşte cicatrizarea rănilor şi îmbunătăţeşte vederea. Este recomandat diabeticilor, deoarece determină închiderea rănilor după operaţii. Pe lângă salate, sucuri şi fierturi cu morcovi, optaţi şi pentru regenerarea pielii, prin folosirea externă. Pentru aceasta aveţi nevoie de un morcov, cu tot cu coajă (dar bine spălat) pe care trebuie să-l daţi pe răzătoare. Aplicaţi-l pe întreaga faţă şi ţineţi-l timp de un sfert de oră, după care clătiţi-vă cu apă minerală. Cu sucul obţinut prin răzuirea morcovului sălbatic ştergeţi-vă faţa, tamponând o compresă sterilă în suc. Pielea va căpăta un aspect sănătos şi odihnit.

Elimină pietrele la rinichi
O metodă populară de sfărâmarea pietrelor la rinichi constă în consumarea unui amestec dintr-o linguriţă cu pătrunjel, rădăcină de păpădie şi flori de morcov sălbatic. Se toacă cât mai mărunt, şi peste ingrediente se toarnă patru pahare cu apă. Se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Se consumă o cană cu ceai înainte de fiecare masă.