Main menu

header

de Claudia Stan

Strugurii-ursului (Arctostaphylos uva-ursi) e un arbust scund ce creşte pe stânci şi pe soluri uscate din zonele montane. Florile sunt de culoare roz, alb şi cresc în formă de clopot. Planta a scris pagini de istorie în medicina naturistă, frunzele fiind considerate cel mai bun tratament pentru infecţii.

Antiseptic urinar
Allantoin, substanţă conţinută de strugurii-ursului, dezinfectează organismul, ajutând la eliminarea toxinelor prin urină. Infuzia se obţine dintr-o linguriţă cu frunze uscate de Arctostaphylos uva-ursi la 250 ml de apă clocotită şi se beau trei căni pe zi. Ceaiul este extraordinar în calmarea iritaţiilor tractului urinar. De asemenea, contribuie la vindecarea infecţiilor vaginale (candida) şi reduce acidul uric. În plus, diminuează simţitor durerile provocate de eliminarea pietrelor de la rinichi.

Vindecă herpesul
După naştere sau chiar în timpul sarcinii, femeile suferă de o afecţiune a pielii ce se manifestă prin apariţia unor pete maronii. Se recomandă compresele zilnice cu strugurii-ursului (o lingură cu frunze uscate se pun la fiert în 200 ml de apă timp de 15 minute, după care se toarnă conţinutul călduţ pe comprese sterile. Se aplică pe zona afectată şi se ţine pentru 30 de minute). Mai mult, din farmacii se poate procura un unguent făcut din Arctostaphylos  uva-ursi, ce are proprietăţi astringente şi dezinfectante, fiind util în vindecarea herpesului.
Avertisment! Planta nu e recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează!

Adio constipaţie!

Infuzia din plantă calmează dismenoreele (durerile menstruale) şi senzaţiile de balonare. În cazul diareelor severe, ajută în rehidratarea organismului şi diminuarea durerilor, întărind ţesuturile inflamate ale stomacului. Arctostaphylos uva-ursi previne retenţia de apă şi este de folos în curele de slăbire. Strugurii-ursului relaxează muşchii aparatului excretor, prevenind constipaţia.