Main menu

header

631 6 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Reumatism? Gută? Cistită? Celulită sau tuse rebelă? Toate acestea vor deveni o simplă amintire dacă veți începe să consumați ceaiuri sau infuzii din cozi de cireșe, fructe care se găsesc în topul diureticelor naturale, calitate ce le reco- mandă ca adjuvant în alte zeci de boli.

Utile în infecțiile urinare

Potrivit specialiștilor, beneficiile incredibile ale cozilor de cireșe se datorează sărurilor de potasiu, flavonoidelor și taninurilor, substanțe cu proprietăți antioxidante. Grație efectului antiseptic și antiinflamator, cozile de cireșe sunt recomandate mai ales în tratamentul infecțiilor urinare. Se administrează decoct de cozi de cireșe obținut astfel: un pumn cu cozi de cireşe se fierb timp de zece minute în 600 ml apă. Ulterior, amestecul se ia de pe foc şi se lasă la infuzat 20-25 de minute. Ceaiul se consumă pe parcursul unei zile, până la dispariţia simptomelor specifice infecţiei urinare, respectiv usturime, urinări dese şi întrerupte, dureri de spate. Cura durează două săptămâni. Tot cozile de cireșe sunt de ajutor persoanelor care suferă de afecțiuni ale tubului digestiv. Pentru diaree, se consumă o cană cu ceai de cozi de cireșe de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Preparatul se obține dintr-o linguriță cu cozi de cireșe și 200 ml apă, care se fierb timp de cinci minute.

Calmează durerile de stomac

De asemenea, decoctul de cireşe este indicat şi în calmarea durerilor de stomac. Cozile de cireşe sunt un remediu excelent și pentru ameliorarea tusei, acţiunea lor curativă fiind asemănată cu cea a siropului de tuse. Se administrează decoct de cozi de cireșe obținut dintr-o linguriță cu cozi de cireșe și 200 ml apă, care se fierb timp de cinci minute. Preparatul se consumă pe parcursul unei zile, cu înghițituri mici. Doamnele și domnișoarele care vor să scape de neplăcuta celulită trebuie să devină prietene ale cozilor de cireșe, întrucât acestea elimină în timp-record depozitele de grăsime. În paralel, pentru a combate aspectul urât al celulitei, se recomandă și consumul a două kilograme de cireșe pe zi. În cazul reumatismului, se pot face băi locale cu decoct de cozi de cireșe. Un pumn cu cozi de cireşe se fierbe într-un litru de apă clocotită timp de zece minute, apoi se ia de pe foc, se lasă la infuzat alte zece minute și se adaugă în apa de baie.

Eficace în cazul colesterolului mărit

Tot cozile de cireșe sunt recomandate domnilor care au prostata mărită. În acest caz se face un ceai din 30 de cozi de cireșe, 300 ml apă și o lămâie. Cozile de cireșe se lasă să fiarbă cinci minute, apoi se pun la răcit, se filtrează și se adaugă cinci picături de zeamă de lămâie. Cura se face timp de două luni. În cazul colesterolului mărit, se prepară un ceai din 20 g săpunăriță, 20 g gălbenele, 40 g cozi de cireșe, 50 g frunze de anghinare, 50 g frunze de crețușcă și 40 g frunze de vulturică. Din acest amestec se pun patru linguri într-un litru de apă clocotită, se fierbe trei minute, apoi se infuzează un sfert de oră. Se consumă două căni pe zi, timp de două luni.

Ajută la irigarea normală a inimii

O cură cu cozi de cireșe are, totodată, rolul de a scădea valorile ureei și ale creatininei. Se administrează infuzie combinată, din care se consumă un litru zilnic. Preparatul se obține astfel: două lingurițe cu pulbere de cozi de cireșe se pun la macerat într-un pahar cu apă și se lasă opt ore la temperatura camerei, apoi se strecoară. Extractul obținut se aşază deoparte, iar planta rămasă se mai fierbe un minut, două în alt pahar cu apă, apoi se lasă la răcit. Cele două extracte se combină. Pentru prevenirea infarctului sau în ischemia cardiacă se administrează un gram de extract de cozi de cireșe zilnic. O cură cu infuzie combinată de cozi de cireșe, o jumătate de litru pe zi, este senzațională și în cazul hipertensiunii arteriale.

În timpul curei cu cozi de cireșe se consumă minimum doi litri de apă pe zi pentru a preveni deshidratarea provocată în urma stimulării intense a rinichilor

Ţin alergia departe

Cozile de cireșe sunt utile și pentru controlul diferitelor forme de alergie. În acest sens, se țin cure de o lună, perioadă în care se consumă șase capsule cu cozi de cireșe pe zi. Tratamentul se poate relua după două săptămâni de pauză, fiind util și în cazul persoanelor cu astm alergic, întrucât diminuează intensitatea crizelor. Atenție! Ceaiul din cozi de cireșe nu se recomandă persoanelor care au pietre mari la rinichi, posibila lor migrație putând provoca blocaje. În scopuri terapeutice se folosesc fructele bine coapte, intens colorate şi neatacate de dăunători. Datorită efectelor antiinflamatoare, cozile de cireșe sunt utile și persoanelor bolnave de gută, ușurând dureroasele crize. În acest caz se recomandă administrarea unui litru de ceai pe zi sau a unui litru de suc de cireșe amare, consumat în trei reprize. Tratamentul durează trei săptămâni.