Main menu

header

631 8 1de Cătălina Tăgârță şi Claudiu I.

Există o mulțime de paraziți intestinali care pot trăi în corpul uman. În timp ce unii au dimensiuni microscopice, alții pot fi observați cu ochiul liber, precum oxiurii, limbricii și tenia. Din păcate, de cele mai multe ori, aceștia trăiesc în organul-gazdă perioade îndelungate fără a da de bănuit și pot duce într-un final la perturbarea sistemului imunitar, la boli metabolice şi chiar cronice. De aceea este important ca, în cazul unei infestări, toți membrii familiei să urmeze același tratament, chiar și în lipsa simptomelor. În plus, este necesar să se mențină o igienă strictă, pentru prevenirea reinfestării.

Halena, semn de infestare cu paraziți

Simptomele infestării cu paraziți sunt următoarele: halenă (respirație urât mirositoare), alergii (manifestate prin iritații, rinită, ochi umezi), roșeață la nivelul pielii, răceli frecvente, durere în gât, congestie nazală, oboseală cronică fără motiv, dureri de cap frecvente, constipație sau diaree, dureri articulare și musculare, nervozitate, insomnie și tulburări de apetit, stări de vomă sau greață, mâncărimi anale ori inflamație a vaginului în cazul fetelor, carență de fier, sângerare gingivală, pungi sub ochi. Așadar, dacă observați cel puțin unul dintre simptomele menționate, există posibilitatea să aveți paraziți în organism, motiv pentru care trebuie să luați măsuri urgente. Chiar și în lipsa acestor simptome, este obligatoriu ca să vă faceți analizele uzuale de sânge și o coprocultură (examenul scaunului) cel puțin o dată pe an, pentru a vă asigura că totul este în regulă.

Evitați consumul de carne insuficient preparată

Paraziţii intestinali apar nu doar la copii, ci şi la adulţi. Ei ajung în sistemul digestiv prin alimente contaminate (precum carnea insuficient preparată termic sau legumele nespălate), mâini murdare, apă infestată. Există însă și situații în care transferul la om se face prin contactul cu animale. Așadar, este important să aveți grijă de unde procurați hrana și apa pentru a nu fi contaminate; evitați consumul de carne crudă sau insuficient preparată; renunțați la igiena corporală precară, în special la spălarea necorespunzătoare a mâinilor; stați cât mai departe de persoanele sau de animalele care prezintă paraziți intestinali; asigurați-vă că nu aveți sistemul imunitar slăbit prin aportul suplimentar de vitamine și de minerale și protejați cât mai bine copiii și vârstnicii, care sunt mai predispuși la infestare.

Contaminarea poate duce la impotenţă

Conform specialiștilor, infestarea poate provoca diverse probleme de sănătate dacă parazitul nu este depistat la timp și nu se iau măsurile necesare. Spre exemplu, în asociere cu alți factori de risc predispozanți, la bărbați, paraziții pot provoca prostatită, impotență, adenom, cistită, calculi la rinichi sau la vezica urinară. În rândul femeilor, contaminarea, combinată cu un stil de viață dezordonat, poate duce la dureri și la inflamarea ovarelor, fibroame uterine, boală fibrochistică mamară, precum și la inflamarea glandelor suprarenale, a vezicii urinare și a rinichilor etc. Aceste probleme sunt însoțite adesea de îmbătrânirea prematură a pielii, apariția pungilor de sub ochi, a negilor și papiloamelor pe față și pe corp. În timp ce în farmacii au apărut soluții care mai de care mai renumite pentru acțiunile miraculoase, remediile naturiste folosite de bunici rămân în continuare cele mai ieftine proceduri pentru rezolvarea acestei probleme.

Faceți o cură de detoxificare cu pelin

631 8 2Pelinul este o plantă cu rezultate foarte bune în lupta cu paraziții. Însă este nevoie de o cură de două săptămâni. Iată cum trebuie să procedați: turnați apă plată sau filtrată de la robinet, rece, peste pulbere de pelin. Lăsați puțin la infuzat, apoi consumați pe stomacul gol. Atenție însă! Cantitățile diferă în funcție de perioada tratamentului. Spre exemplu, în prima zi veți bea doar cantitatea obținută dintr-un vârf de cuțit cu pulbere la un sfert de pahar cu apă; a doua zi măriți doza la jumătate de linguriță cu pulbere la jumătate de cană cu apă/zi; apoi puteți bea soluția obținută din o lingură cu plantă la o cană cu apă. De preferat este ca preparatul să se bea în două-trei reprize pe zi, înainte de mesele principale. Această doză se menţine consecutiv 14 zile, după care se scade doza gradat și se finalizează cura. Dacă simptomele nu au dispărut, puteți relua schema de tratament luna următoare.

Beți ceai de cimbrișor seara

631 8 3Semințele de dovleac sunt renumite pentru acțiunea contra paraziților. Dacă vi se pare un remediu mai ușor și mai plăcut la gust decât pelinul, puteți opta pentru această variantă. Beți seara o cană cu ceai de cimbrișor, apoi consumați semințe crude de dovleac, descojite (circa 30-50 de semințe), pe care le veți mesteca foarte bine. După circa o oră, luați o linguriță cu ulei de ricin. Rețeta trebuie urmată minimum două săptămâni, chiar și timp mai îndelungat dacă puteți, fiindcă nu există efecte secundare neplăcute. Dimpotrivă, semințele de dovleac, cimbrișorul și ricinul fac bine și pentru alte afecțiuni. O altă soluție la îndemână ar fi să luați zilnic o linguriță cu ulei extras din semințe de dovleac, acesta numărându-se printre cele mai puternice vermifuge și detoxifiante naturale.

Optați pentru combinația lapte cu usturoi

631 8 4Și usturoiul este un remediu excelent pentru rezolvarea contaminării cu paraziţi. Consumul acestuia la fiecare masă poate fi de ajutor, însă nu duce întotdeauna la rezolvarea în totalitate a problemei. În plus, mirosul neplăcut vă poate împiedica să apelați la acest ingredient-minune, care este și antibiotic natural. De aceea, puteți opta pentru consumul de usturoi seara și pentru punerea în aplicare a următoarei soluții în weekend sau în alte zile libere: curăţați două căpăţâni de usturoi, zdrobiți-le nu foarte mărunt şi puneți-le la fiert într-un pahar cu lapte. Când începe să fiarbă lichidul, opriți focul şi lăsați amestecul acoperit până dimineaţa. A doua zi, strecurați lichidul, încălziți-l puțin şi îl puteți bea călduţ, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de micul dejun. Efectele sunt uimitoare.

În caz de giardia, spălați bine 100 g ovăz și puneți-l în 400 ml apă, apoi fierbeți până când apa scade la jumătate. Consumați produsul obținut tot deodată sau pe parcursul întregii zile. Repetați procedeul după o săptămână

Tratament cu pudră de cuişoare pentru zece zile

Și cuişoarele pot fi de ajutor. Pisați foarte mărunt un vârf de cuțit de cuișoare (cât un bob mic de fasole), împărțiți cantitatea în trei și administrați câte o parte înainte de mesele principale. Din a treia zi puteți mări doza de la un vârf de cuțit la un sfert de linguriță, care se va împărți tot în trei. Tratamentul trebuie urmat zece zile. După acest interval de timp, dacă tot nu vă simțiți bine, este important să repetați analizele și să vă consultați cu medicul în privința tratamentului.