Main menu

header

630 8 2de Carmen Ciripoiu

Conțin proteine, acizi grași, dar și vitaminele A, C, B, precum și fier și magneziu din belșug. Un motiv bine întemeiat pentru ca sâmburii de caise să facă adevărate minuni asupra sănătății noastre. Și beneficiile acestora nu se opresc aici…

Utili în litiaza biliară

Încă din cele mai vechi timpuri s-a crezut că persoanele care consumă sâmburii caiselor, aceste fructe binecuvântate, a căror origine s-a pierdut în negura timpului, vor avea un trup tânăr și sănătos, dar și o minte mereu ageră. Și iată că, după câteva milenii, studiile științifice au atestat acest lucru. Drept urmare, dacă vreți să aveți mereu mintea limpede, indiferent de vârstă, consumați cinci-zece sâmburi timp de două săptămâni. Micuții conțin fosfor, care tonifiază memoria, iar lecitina și acetilcolina din miezul de caisă ajută în procesul de memorare. Și tot sâmburii de caise sunt de mare ajutor atunci când se formează calculi duri în vezica biliară. Se recomandă consumul a șase-opt sâmburi pe zi, în cure de două săptămâni, alături de câteva caise proaspete.

Reglează tensiunea arterială

Un alt rol important al sâmburilor de caise este acela de a regla tensiunea arterială, mai ales în timpul verii. Aceștia ajută la menținerea unor valori normale ale pulsului, dar și la ameliorarea durerilor provocate de artrită. Pentru menținerea unui tonus muscular bun și a tinereții se recomandă o cură de o lună cu sâmburi de caise, șase-opt pe zi. În acest interval se consumă și o jumătate de kilogram de caise pe zi. Pentru prevenirea astmului și a bronșitei, dar și ca adjuvant în tuberculoză, se fac de două ori pe an cure cu miez de sâmburi de caise. În fiecare dimineață, la micul dejun se consumă cinci miezuri. Cura durează două luni. Caisele, dar și sâmburii, sunt folosite frecvent și ca laxativ, datorită conținutului ridicat de celuloză și pectină, care acționează la nivelul intestinului gros, împingând afară toate reziduurile. Se consumă două săptămâni, în fiecare dimineață, câteva miezuri și 500 g caise proaspete. În timpul tratamentului se suplimentează cantitatea de apă băută.

Atenție! Întrucât conțin cantități foarte mici de cianură, sâmburii de caise nu se recomandă copiilor sub 6 ani.