Main menu

header

629 10 1de Carmen Ciripoiu

Suavă și cu un parfum îmbătător, mâna Maicii Domnului - sau caprifoiul, așa cum mai este cunoscută planta - nu se află doar în topul celor care vor să-și decoreze exteriorul locuințelor, ci este și un leac imbatabil pentru numeroase maladii.

Extraordinară în afecțiuni din sfera ORL

Legenda spune că Maica Domnului, cu micul Iisus în braţe, a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldaţii lui Irod când aceştia o hărţuiau. Singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost, a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o, menind-o să aibă puteri vindecătoare: „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să-l vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”. Potrivit specialiștilor, florile de caprifoi au reale proprietăți antiinflamatoare, de aceea sunt utilizate pentru tratarea durerilor de cap, dar și a afecțiunilor din sfera ORL. În acest caz se folosește ceaiul de caprifoi, obținut din două lingurițe cu plantă la o cană cu apă clocotită. De asemenea, mastita și inflamațiile mamare pot fi diminuate prin aplicarea de cataplasme cu infuzie de caprifoi. Nu în ultimul rând, s-a demonstrat că planta previne și apariția cancerului de sân.

Compresele vindecă abcesele

Mâna Maicii Domnului vă ferește de infecțiile virale și înlătură febra acută și durerile în gât. În acest caz, o ceșcuţă cu flori se fierbe într-un litru de apă, se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Se consumă trei căni pe zi. Infuzia cu rădăcină de caprifoi încetinește coagularea sângelui și ține la distanță bolile de inimă. În plus, calmează crampele și durerile articulare persoanelor care suferă de artrită și de reumatism. Florile macerate grăbesc vindecarea rănilor. Se lasă la macerat peste noapte o ceșcuţă cu flori de caprifoi într-un litru de apă. Dimineața, amestecul se filtrează, și cu soluția obținută se pun comprese pe zonele afectate de răni, abcese, cicatrice sau acnee. Atenție! Ceaiul de caprifoi este contraindicat femeilor însărcinate, celor care alăptează și persoanelor care suferă de boli gastrice.