Main menu

header

627 8 2de Carmen Ciripoiu şi Claudiu I.

Chiar dacă nu este o boală contagioasă, dermatita seboreică a scalpului devine extrem de deranjantă, mai ales când se manifestă prin prurit, coji groase, scuame sau exces de sebum. Dar tratamentele naturiste rezolvă problema într-un mod rapid și eficient.

Pielea se înroșește și apar mâncărimile și usturimile

Pentru început, persoanele care suferă de dermatita seboreică a scalpului se confruntă cu mătreață pe cap, păr, sprâncene, barbă sau mustață. Ulterior apar petice de piele grasă acoperite cu cruste de culoare albă sau galbenă pe scalp, urechi, față, piept, axile, scrot sau pe alte părți ale corpului, pielea se înroșește și apar mâncărimile și usturimile. Dermatita seboreică afectează tegumentele scalpului, sprâncenelor, frunții, feței și ale șanțurilor nazale, putându-se localiza pe pielea din spatele urechilor, în canalul auditiv extern și pe tegumentul trunchiului, în special în dreptul sternului sau în pliurile cutanate. Cauzele dermatitei seboreice sunt atribuite stresului, imunității scăzute, afecțiunilor altor organe, slăbiciunilor organismului.

Atenție la alimentație!

Potrivit specialiștilor, primul pas în combaterea acestei afecțiuni este renunțarea la grăsimi animale, conserve alimentare, salam, prăjeli, alcool, cafea, dulciuri, afumături, dar este permis consumul mierii. Se recomandă legume, fructe și pește, cu precădere varză, fasole, cartofi, ridichi, morcovi, sfeclă roșie, pătrunjel, spanac, salată verde, castraveți, ceapă, usturoi, urzică, fructe de pădure, afine, nuci, alune, cireșe, caise, căpșuni, fragi, struguri, uleiuri presate la rece, nerafinate, cereale încolțite, iaurt, gălbenuș, dar și infuzii de anghinare, brusture, soc, păpădie, osul-iepurelui, mentă, tătăneasă.

Masați zonele afectate cu decoct din tărâțe de grâu

Un remediu naturist care acționează foarte bine în dermatita seboreică a scalpului este decoctul din tărâțe de grâu. O parte tărâțe se pune la cinci părți apă și se adaugă o linguriță cu tinctură de propolis și o linguriță cu miere. Cu acest amestec se masează zonele afectate sau pielea scalpului. Un ajutor de nădejde în tratarea bolii este și masajul capilar cu ulei de măsline, nucă de cocos sau germeni de grâu. Uleiurile se pot folosi în amestec sau individual. Se utilizează patru-cinci linguri cu ulei, se încălzesc ușor și se masează scalpul, după care se acoperă părul cu un prosop fierbinte. Se lasă să acționeze cel puțin o jumătate de oră, apoi se clătește cu apă călduță în care se adaugă sucul de la jumătatea unei lămâi și se masează foarte bine. Efect uimitor îl are și infuzia din frunze de dafin, care se obține adăugând o mână cu frunze de dafin într-un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, se strecoară și se aplică. După o jumătate de oră, se spală părul.

Pentru clătirea părului, folosiți un amestec de apă cu oțet de mere sau cu suc de lămâie, în proporție de 1:1