Main menu

header

627 10 1de Cătălina Tăgârță

Preparatele fitoterapeutice pe bază de traista-ciobanului au acţiune hemostatică, vasoconstrictoare, antimicrobiană, antibacteriană, antifungică şi antitumorală. Pot fi administrate în diverse afecţiuni în al căror tablou simptomatic apare sângerarea: menstruaţii abundente, hemoragii uterine, ulcere; dar şi în caz de diaree şi de alte tulburări digestive, contra hemoroizilor, pietrelor la rinichi sau hipertensiunii arteriale. Planta nu trebuie considerată un substitut pentru tratamentele medicamentoase, însă poate îmbunătăți calitatea vieții multor bolnavi dacă este administrată în dozele și mai ales în combinațiile potrivite. Fitoterapeutul Marius Tirban, reprezentantul „Tirban Plant”, are o bogată experiență în lucrul cu această plantă și ne-a spus mai multe despre ea.

„Este indicată în caz de ateroscleroză”

627 10 3- Domnule Tirban, ce ne puteți spune despre traista-ciobanului, când apare și cum se recoltează?

- Îi mai spune și „iarba-frigului”, apare printre primele plante primăvara și rezistă foarte mult la frig. E răspândită pe soluri aride și umede, prin livezi și pășuni.

- Cum arată? Cum o pot recunoaşte cititorii?

- E o plantă înaltă, crește până la 60-70 de centimetri și arată la vârf exact ca o străicuță (n.r. - denumire populară pentru traistă) - așa îi spune, băbește, pe la noi.

- Ce recoltați de la ea?

- Tot ce aparține părții aeriene. Flori nu prea face. Sunt unele albe, care se transformă în străicuța aceea, dar nu ies foarte tare în evidență.

- Și sub ce formă poate fi folosită?

- Merge și intern, dar și în alifii - noi în acest din urmă mod o folosim mai des. Este foarte indicată în probleme ce au legătură cu vasodilatația, adică probleme ale sângelui, probleme de circulație... E recomandată în caz de insuficiență cardiacă, de ateroscleroză, de hipertensiune arterială (HTA) și de menstruații neregulate sau de metroragii, de hemoragii uterine. Merge bine și contra hemoragiilor interne, litiazei renale, durerilor de stomac.

Restabilește presiunea sângelui

- Dumneavoastră pentru ce o utilizați cel mai des?

- Eu o pun în combinație cu alte plante (păducel, vâsc, urzică) și obțin un remediu recomandat pentru HTA, afecțiuni ale inimii, insuficiență cardiacă. Are proprietatea de a restabili presiunea sângelui atât în tensiunea scăzută, cât și în cea ridicată. Și în altă variantă - deci în combinație cu alte plante (năpraznic, crețișoară, gălbenele, coada-șoricelului) - o folosesc pentru rezolvarea problemelor ginecologice, intern. Iar pentru uz extern - deci spălături pentru femei - o combin cu mărul-lupului, gălbenele și coada-șoricelului.

- Sub ce alte forme o mai folosiți? Mai sunt și alte combinații de plante?

- Pentru problemele rinichiului, în special pentru eliminarea/prevenirea pietrelor, o mai combin cu cozi de cireșe, mătase de porumb, troscot și merișor. În boli de rinichi sau ateroscleroză propun un tratament mai îndelungat. Iar cea pentru uz extern o recomand și în caz de hemoroizi.

Cicatrizant excepţional

627 10 2- Cât de des trebuie administrată pentru rezolvarea hemoroizilor?

- Recomandarea minimă este de o dată pe zi, iar în funcție de caz se poate merge până la trei-patru aplicări pe zi.

- Iar pentru rezolvarea problemelor cu hemoroizii mai trebuie și altceva în combinație sau doar crema aceasta este suficientă?

- Pentru hemoroizi externi și fisuri folosesc mărul-lupului, gălbenele și coada-șoricelului, în combinație. Cu amestecul preparat în modul în care scrie pe cutie re- comandăm să se facă băi de șezut. Traista-ciobanului este un foarte bun cicatrizant și se utilizează și pentru hemoragii interne, pentru rezolvarea polipilor de pe colon. Iar la alifie mai pun și gălbenele și arnică. Acum, ideea e că hemoroizii sunt și ei de mai multe tipuri, adică în funcție de localizare și de stadiu. Înainte de a recomanda un produs, discut cu persoana despre problemele de sănătate pe care le mai are, e important să cunosc întregul tablou clinic.

Băi de șezut contra hemoroizilor

- Se poate face și clismă?

- Doar dacă nu sunt probleme mari în jurul anusului sau polipi pe intestin. Altfel, se pot face băi de șezut, după care se aplică imediat alifia respectivă.

- Cât timp recomandați tratamentul?

- Minimul tratamentului este de o lună, iar în funcție de afecțiunea respectivă se poate întinde la trei-patru luni.

- Și numărul de aplicări pe zi depinde tot de gravitatea bolii?

- Da. Băile de șezut se fac seara, câte patru-cinci ședințe. Se prepară infuzia, se stă cu zona afectată/șezutul în lichid circa zece minute, iar când se răcește infuzia, aceasta se reîncălzește și se pune din nou șezutul vreme de 10-15 minute. Se repetă de patru-cinci ori această figură, iar ultima dată se aplică alifia.

În caz de hemoragie uterină, reglează fluxul menstrual

- Dacă ar fi să recomandați traista-ciobanului singură, fără să fie în combinație cu altă plantă, cui i-ar fi de folos cel mai mult?

- Așa cum am mai spus, ajută foarte bine la vasodilatație, la insuficiență arterială și în același timp fluidizează sângele. În plus, e foarte utilă în bolile ginecologice, deci pentru femei. În caz de hemoragie uterină, reglează fluxul menstrual și durerile uterine.

- Trebuie băut ceaiul tot timpul sau doar în perioada menstruației?

- Se pot folosi 10 g plantă la 200 ml apă. Se prepară o infuzie din care se iau patru-cinci linguri pe zi fie tot timpul, până se reglează metabolismul, fie cu zece zile înainte de ciclul menstrual.

Infuzia consumată în scop profilactic se poate prepara dintr-o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită şi se beau două căni pe zi

Se impune prudenţă în recomandarea preparatelor din traista-ciobanului la bolnavi cu tendinţă sporită de formare de cheaguri. De asemenea, trebuie evitată supradozarea, care poate determina scăderea tensiunii arteriale

Poate fi consumată şi de copii

- Există pacienți cu interdicție?

- Nu se administrează în timpul sarcinii şi alăptării şi pacienţilor care suferă de afecţiuni tiroidiene. În rest, nu există interdicție, inclusiv copiii pot bea. Dar pentru orice nelămurire legată de beneficii și afecțiuni în care e recomandată planta pot fi contactat (numere de telefon: 0724.75.16.78; 0726.22.56.70), răspund cu mare drag tuturor solicitărilor. La noi, plantele sunt o moștenire din tată în fiu și lucrăm cu pasiune, din dragoste pentru oameni și pentru fitoterapie.