Main menu

header

626 6 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Primăvara, mai mult ca oricând, se activează tot felul de alergii. Este o perioadă complicată pentru persoanele care suferă de acest tip de afecțiuni, pe care le împiedică să se bucure de venirea anotimpului călduros. În sprijinul lor vin recomandările de remedii naturiste ale specialiștilor.

Ciupercile Reishi acționează ca antiinflamatoare

Alergiile afectează milioane de oameni, și nu toți reușesc să se simtă mult mai bine cu ajutorul medicamentelor. De aceea, unele remedii naturiste pot fi de mare folos. În prima linie a luptei cu alergiile se află ciupercile Reishi. Studiile au demonstrat că acestea au efecte benefice împotriva reacțiilor alergice - și nu numai. Acționând ca expectorant, antiviral și antiinflamator, acest tip de ciupercă are în componență substanțe care ajută ficatul să funcționeze mai bine, precum și o prețioasă proteină care susține sistemul imunitar.

Condimentele ușurează respirația

626 6 2Printre condimentele și legumele speciale care pot combate cu succes alergiile de sezon se află câteva „vedete”. Turmericul, de exemplu, scade inflamațiile. De mare folos sunt, de asemenea, scorțișoara și lemnul-dulce, în special sub formă de infuzie, care se prepară din două linguriţe cu pulbere adăugate la 250 ml apă clocotită, se menţine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol (trei căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mese). Ghimbirul și ardeiul iute, prin substanțele care le dau gustul caracteristic, au în componență compuși care pot contribui la diminuarea neplăcerilor provocate de alergii. Pentru ușurarea respirației se poate apela și la unele legume cu proprietăți puternice în această direcție. Usturoiul sau ridichile, de pildă, sunt pline de substanțe antiinflamatoare.

Mierea crește imunitatea

626 6 3Unul dintre cele mai utilizate remedii de suferinzii de alergii este mierea. Prin consumul a trei lungurițe pe zi se poate întări semnificativ sistemul imunitar, cu acțiune directă asupra ameliorării alergiei. Mierea este remarcabilă și prin mecanismul cu ajutorul căruia acționează: ingerarea graduală întărește imunitatea înainte de apariția simptomelor, ceea ce se traduce prin rezistență deja existentă în momentul de debut al sezonului alergiilor și, implicit, simptome mai puțin acute. În aceste condiții, vor fi necesare medicamente în număr mai mic. Specialiștii recomandă consumul de miere crudă, procurată de la producători locali, pentru a fi cât mai naturală posibil.

Vitamina C detoxifică

Prin consumul de citrice - portocale, grepfrut, lămâi - și papaya, căpșuni, ananas sau kiwi, aportul crescut de vitamina C va avea efect major și rapid asupra persoanelor care manifestă reacții alergice. Și asta datorită faptului că este un lider al antioxidanților, un redutabil antihistaminic și combate cu succes acumularea de toxine în organism. Vitamina C poate fi „procurată” și din legume crucifere ca broccoli sau conopidă. Tot împotriva alergiilor, specialiștii recomandă flavonoidele din fructele de pădure, fasole, varză sau roșii.

Aromoterapia diminuează reacțiile

Uleiurile de mentă şi inhalarea aburului de la infuzia din această plantă (realizată din 3-6 g frunze uscate infuzate într-o jumătate de litru de apă, timp de trei-cinci minute) sunt utilizate cu bune rezultate în scăderea manifestărilor alergice. Respirația devine în scurt timp mai ușoară, rezultat care se poate constata și dacă folosiți uleiuri esențiale de lavandă, eucalipt sau trandafiri. Inhalarea acestora în scop terapeutic se face fie după ce câteva picături au fost turnate pe un material, fie prin vapori sau spray.

Infuziile din plante medicinale fac minuni

Există o serie de plante medicinale care vă pot fi de un real folos împotriva alergiilor. Infuzia de trei-fraţi-pătaţi se prepară astfel: o linguriţă cu plantă uscată la 200 ml apă clocotită se infuzează timp de cinci minute. Se beau două-trei căni pe zi, cu rezultate bune în alergiile manifestate prin urticarie. Se poate folosi şi o infuzie concentrată (patru linguri cu plantă la 250 ml apă fiartă), din care se ia câte o linguriţă la intervale de trei ore. O altă infuzie benefică este cea din coada-şoricelului - o lingură cu flori uscate la 250 ml apă fiartă. Se infuzează în vas acoperit, timp de zece minute, şi se beau două căni pe zi. Administrarea decoctului din iarbă-mare este, de asemenea, de folos suferinzilor de reacții alergice. Din trei linguri cu rădăcini uscate şi măcinate la o cană cu apă clocotită, acoperite timp de 15 minute, se realizează un amestec din care se iau trei-patru linguri pe zi, cu precădere în alergii cu erupţii ale pielii însoţite de mâncărimi.

Dacă suferiți de reacții alergice, atunci când aerisiți este bine să evitați deschiderea largă a ferestrei dintr-o dată; în acest caz, factorii alergeni se vor împrăștia masiv în încăpere, așezându-se peste tot

Apa de ceapă roşie reduce simptomele

Ceapa roșie conține un compus solubil în apă numit quercetină, a cărui acțiune de reducere a simptomelor alergice a fost demonstrată de studii de specialitate. Pentru a obține apa de ceapă roșie, tăiați leguma mărunt și puneți-o în apă. Lăsați-o până la 12 ore, apoi consumați din lichid de maximum două ori pe zi. Se poate păstra în frigider până la patru zile, iar gustul se ameliorează cu puțină miere adăugată la fiecare porție consumată. De asemenea, se pot consuma zilnic sucuri de morcov, de tomate şi de cartofi (50 ml dimineaţa, pe stomacul gol).