Main menu

header

626 8 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Una dintre cele mai iubite flori, lăcrămioara, este o plantă cu multiple beneficii terapeutice. Rizomul, tulpina și florile sunt folosite în aplicaţii medicinale și în industria farmaceutică, precum și în cea a parfumurilor.

Eficientă în decompensarea inimii

Cunoscută și sub numele de mărgăritar, lăcrămioara a fost utilizată din Antichitate, preponderent ca tonic cardiac. Atât frunzele, cât și florile plantei sunt bogate în substanțe cu proprietăți terapeutice. În plus, specialiștii consemnează acțiuni diuretice, sedative, antispastice, hemolitice, ușor purgative și revigorante în dreptul acestei plante. Ca urmare, din perspectivă medicinală, lăcrămioara se utilizează de foarte multă vreme în tratarea unor afecţiuni ale inimii, respectiv infarct miocardic, decompensare, insuficiență cardiacă de natură sclerotică, scleroză coronariană, ateroscleroză, aritmie (reglează ritmul cardiac fără a ridica valoarea tensiunii arteriale), palpitații, angină pectorală sau hipertrofia inimii. Pentru aceste afecțiuni se poate folosi, sub supravegherea și la recomandarea medicului, infuzia din frunze de lăcrămioară. Se prepară dintr-o linguriță cu frunze uscate la 250 ml apă clocotită. După infuzare în vas acoperit, timp de 10-15 minute, se îndulcește după gust și se ia câte o lingură, de trei-patru ori pe zi, atunci când apar crize dureroase de inimă sau palpitații cardiace.

Luptă cu amețelile

Lăcrămioarele sunt, de asemenea, un foarte bun diuretic, utile în afecțiunile renale, gută și în tratarea sindromului premenstrual. Tinctura de lăcrămioare se administrează câte 10-30 de picături pe zi pentru migrene, nevralgii, amețeli sau ca diuretic (administrarea se face cu maximă prudență și la indicațiile specialistului). Pulberea de lăcrămioare se poate administra doar sub control medical. Se obține din flori și din frunze uscate și măcinate fin. Din această pudră se ia câte un vârf de cuțit diluat în puțină apă în caz de crize cardiace, amețeli apărute după suflarea nasului, la scurgerile cronice de ochi și urechi, în nevralgii și cefalee. Compresele cu infuzie de frunze de lăcrămioară calmează rapid ochii umflați și estompează cearcănele. În plus, sunt eficiente în ameliorarea alergiilor de sezon. Tinctura de lăcrămioare se prepară prin amestecarea unei părți flori și a trei părți alcool, care se lasă la macerat 14 zile, timp în care se agită zilnic preparatul. Apoi se strecoară și se consumă câte zece picături de trei ori pe zi în caz de amețeli.

Adăugate în cada de baie, tulpinile cu flori de lăcrămioară ajută la întărirea sistemului nervos și muscular

Atenţie mare la toxicitatea plantei!

Substanţele obţinute din lăcrămioare au o acţiune asemănătoare cu aceea a digitalinei, fiind toxice dacă sunt utilizate în cantitate mare. La supradozare, preparatele din această plantă scad tensiunea arterială, măresc ritmul cardiac, provoacă tulburări respiratorii, amețeli, sufocare, grețuri, crampe, dureri abdominale, spasme și se poate ajunge până la stop cardiac.