Main menu

header

626 9 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Arbustul ornamental cu flori atât de iubite este folosit în tradiția medicinei naturiste din vechime. De la ceaiuri și decocturi la uleiuri volatile, trandafirul este nelipsit de pe lista cu plante de leac.

Bun în hemoptizie

Petalele de trandafir alb sunt eficiente în tratarea mai multor afecțiuni, printre care cea mai gravă este hemoptizia sau encefalopatia traumatică, dar și în caz de astm bronșic sau dizenterie. Pentru a ajuta organismul să lupte cu aceste boli, se folosesc două lingurițe cu petale zdrobite de trandafir, care se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma trei-patru căni pe zi. De asemenea, afecțiunile gâtului, angina și durerile de cap pot fi tratate cu o tinctură preparată din 250 g petale proaspete puse într-un borcan cu 200 ml alcool alimentar de 70 de grade, amestecat cu 1,8 litri de oțet (preferabil de mere, de la magazinele de profil). Se ține timp de 15 zile, agitându-se de mai multe ori pe zi. Se strecoară și se poate folosi o linguriță din preparat la 200 ml apă.

Pansamente cu petale pentru îngrijirea rănilor

Trandafirul alb are o îndelungată tradiție de utilizare externă. Și-a dovedit eficiența în arsuri, boli de piele, conjunctivită, acnee, eczeme, prurit alergic, diverse răni. Apa de trandafiri, renumită pentru combaterea acestor afecțiuni, se prepară din o mână cu petale proaspete sau uscate puse într-un vas emailat sau din sticlă peste care se toarnă un litru de apă fiartă și răcită. Se lasă să infuzeze cinci-șase ore. Există și o variantă mai rapidă: peste o lingură cu petale se toarnă un pahar cu apă fierbinte, se acoperă și se lasă până la răcire. Pentru diminuarea iritației în cazuri de psoriazis sau de acnee, pe locurile afectate se poate aplica un strat de petale proaspete, care apoi se fixează cu tifon. Plăgile infectate și arsurile se vor vindeca mai repede dacă operațiunea se repetă zilnic.

Tratament pentru astmul bronșic

Pentru afecțiuni respiratorii, trandafirul alb se utilizează macerat la rece, astfel: 100 g petale proaspete se spală bine, se toacă mărunt, apoi se pun într-un borcan peste care se toarnă 200 g miere de tei. Se lasă apoi amestecul la macerat pentru șapte zile, la frigider, timp în care se agită de câteva ori pe zi, pentru omogenizare. După trecerea acestei perioade se poate consuma câte o linguriță, de două ori pe zi. Un preparat special pentru astmul bronșic este tinctura realizată din 100 g petale proaspete mărunțite şi 100 ml alcool de 60 de grade, care se lasă la macerat timp de 15 zile, agitându-se de mai multe ori pe zi. Se poate consuma amestecul diluat, 50 de picături la 100 ml apă, de trei ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor.

Remediu pentru depresii și nevroze

Persoanele predispuse la nevroze pot folosi cât de des este posibil inhalarea aromei de trandafir. Metoda este simplă: într-un lighenaș cu apă fierbinte se pun câteva flori de trandafir și se lasă în camera unde se află persoana cu probleme. Efectul benefic a fost demonstrat științific. Totodată, cei afectați de depresie sau de insomnie pot inhala de mai multe ori pe parcursul zilei aroma uleiului de trandafir, celebru pentru efectele sale calmante.

Suferinzilor de angină pectorală li se recomandă purtarea unui medalion cu un tampon de vată îmbibat cu o picătură de ulei de trandafir