Main menu

header

625 6 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Antibioticele salvează vieți în fiecare zi, dar există și efecte secundare ale utilizării lor. De aceea, una dintre preocupările majore ale specialiștilor este aceea de a descoperi o cale naturală de a le înlocui, măcar parțial, fără a sacrifica sănătatea pacienților.

Inspirație din medicina alternativă

Efectele utilizării antibioticelor pe scară largă stârnesc tot mai multă îngrijorare. Este vorba în primul rând despre faptul că bacteriile au început să dezvolte rezistență la aceste substanțe și că antibioticele pot anihila și celule sănătoase pe parcursul acțiunii lor de generare a vindecării. Din aceste motive, anunțul făcut de cercetătorii de la American Chemical Society este pe cale de a schimba datele problemei, arată outbreaknewstoday.com. Mai exact, s-a descoperit, după teste de durată, că extractul de arțar poate crește semnificativ puterea antibioticelor, ceea ce înseamnă practic reducerea tratamentului medicamentos, fără ca acest lucru să afecteze pacientul. „Am fost dintotdeauna interesată de soluțiile medicinei alternative și știu că băștinașii din Canada folosesc de mult timp siropul de arțar pentru a combate infecțiile”, explică specialista Nathalie Tufenkji.

Singura soluție naturală

Pentru a descoperi felul în care extractul de arțar stimulează puterea antibioticelor, echipa de cercetători a testat efectul acestuia asupra celulelor bacteriilor. S-a demonstrat astfel că soluția naturală a crescut permeabilitatea membranei bacteriilor, ceea ce înseamnă că antibioticele administrate ar avea acces mai ușor în interiorul celulelor bacteriilor, pentru a le anihila. S-a mai observat, de asemenea, un alt efect uimitor: extractul de arțar a „demontat” un sistem prin care bacteriile eliminau antibioticele din interiorul lor. În prezent, toate aceste efecte sunt testate pe cobai. Deși ar mai putea dura ani până la realizarea pe scară largă a unui extract de arțar care să poată fi folosit de toată lumea, indiferent de vârstă sau de afecțiuni, specialiștii sunt optimiști: „Sunt și alte produse care amplifică efectul antibioticelor, dar extractul de arțar este singurul care vine din natură”, argumentează Tufenkji.

Menţine sănătatea inimii

Siropul de arțar este binecunoscut pentru proprietăți de excepție legate de sănătate. Procesul de creare a acestuia începe cu crestarea unui copac, pentru a permite sevei să curgă. Seva de arțar este limpede, aproape fără gust și cu un conținut foarte scăzut de zahăr. Aceasta este apoi fiartă, pentru a se evapora apa și pentru obținerea siropului concentrat (și implicit mai dulce). Prin condensare, apar aroma profundă și culoarea caracteristică a siropului de arțar. Zincul pe care îl furnizează siropul de arţar, pe lângă acţiunea sa antioxidantă, reduce progresia aterosclerozei, menținând astfel sănătatea inimii.

Susține buna funcţionare a prostatei

Cercetătorii de la Universitatea din Rhode Island au descoperit că siropul de arţar poate preveni boli cronice grave, precum diabetul, cancerul, osteoporoza şi Alzheimerul, grație compuşilor săi antioxidanţi. Astfel, îi ajută pe diabetici să-şi menţină nivelul glicemiei la cote normale. De asemenea, întăreşte sistemul imunitar prin aportul de mangan și de zinc. Același mineral este de mare importanță și pentru sănătatea sistemului reproducător al bărbaților.

Contribuie la producerea de globule roșii în sânge

625 6 2Siropul de arțar conține peste 50 de compuși cu proprietăți antioxidante, ceea ce reprezintă o adevărată armată care luptă cu radicalii liberi ce agresează organismul deopotrivă prin transformarea unor substanțe chimice provenite din alimente sau a elementelor poluante ingerate din mediul înconjurător, precum și prin stres. Având în vedere că funcția antioxidanților este crucială, prezența în siropul de arțar a vitaminei B2 (riboflavina), componentă a complexului de vitamine B, are rol determinant în reglarea respirației celulare, în procesul de fixare a fierului în hemoglobină, în sinteza proteinelor. Mai exact, siropul de arțar accelerează reacțiile din organism și contribuie la producerea de globule roșii în sânge. Toate studiile efectuate au demonstrat superioritatea siropului de arțar față de zahăr din punct de vedere al substanțelor nutritive pe care acesta le conține.

Dieta detoxifică organismul

Regimul cu sirop de arțar a fost promovat în ultima perioadă de tot mai multe vedete, printre care Beyoncé este una dintre cele mai faimoase. Celebritățile care au dat tonul acestei diete o folosesc în primul rând pentru contribuția majoră la detoxificarea organismului (denumirea regimului este „Master Cleanse Diet”). Pentru a urma acest tip de dietă, se prepară un cocteil dintr-o cană cu sirop de arțar, o linguriță cu ardei iute, o cană cu suc de lămâie și trei litri de apă. Aceste ingrediente se amestecă foarte bine și se beau opt-zece pahare pe zi, timp de zece zile, agitându-se bine înainte de consum. Această cură se poate relua chiar și de trei ori pe an, contribuind deopotrivă la eliminarea toxinelor, precum și la o vizibilă scădere în greutate.

„Sunt și alte produse care amplifică efectul antibioticelor, dar extractul de arțar este singurul care vine din natură“ Nathalie Tufenkji, medic

Tradiţie preluată de la amerindieni

Încă dinainte de 1700, amerindienii aveau o metodă extrem de simplă de a recolta apa de arțar. Primăvara făceau o crestătură în trunchiul copacului, iar lichidul din arbore se scurgea, de-a lungul unei așchii de lemn, spre baza trunchiului, într-un vas. Această „apă” colectată era pusă la fiert și, prin evaporare, devenea mai dulce - sirop de arțar. Dacă se continua fierberea, se obținea zahărul de arțar.