Main menu

header

625 8 1de Carmen Ciripoiu

Provine din Persia, de unde a fost adus apoi în Europa de arabi și de cruciați, iar la începutul secolului al XX-lea și-a căpătat statutul de medicament. Recent, specialiștii au descoperit efectele incredibile ale spanacului asupra forței musculare și a rezistenței fizice, dar virtuțile sale nu se opresc aici…

Medicament antidiabetic

Bogate în clorofilă, frunzele spanacului sunt una dintre cele mai blânde, dar incredibile metode de detoxifiere. Și tot acestea, fie că sunt consumate crude sau fierte, reglează în mod natural tensiunea arterială. De asemenea, consumul de spanac ajută la ținerea sub control a colesterolului și previne apariția arteritei și a infarctului miocardic. Cu foarte puține calorii, dar bogat în fibre alimentare și în substanțe cu efect diuretic, spanacul este un ajutor prețios pentru persoanele care vor să slăbească. O cură de trei săptămâni cu salată de spanac, timp în care se consumă 300 de grame pe zi, este excepțională pentru cei care suferă de diabet. Același tratament este indicat pentru îmbunătățirea oxigenării celulare și a creșterii rezistenței la efort.

Regenerează pielea

Persoanelor aflate în convalescență li se recomandă consumul unui preparat obținut dintr-o parte suc de spanac și patru părți suc de morcovi. Se consumă 600 ml pe zi, înainte de mesele principale. În cazul constipației, două lingurițe cu semințe de spanac se pun în 250 ml apă clocotită, se lasă timp de zece minute, apoi se strecoară. Pentru regenerarea pielii se zdrobesc frunzele de spanac și se aplică sub formă de cataplasme pe părțile cu probleme. În plăgi atone şi în pecingine dau rezultate bune cataplasmele cu frunze de spanac fierte în ulei. Se păstrează timp de 20 de minute, apoi se clătește locul cu apă călduță. Și tot spanacul se administrează în remineralizare. În acest caz, un litru de vin se amestecă bine cu 200 ml suc de spanac. Se consumă 50 ml de trei ori pe zi. Atenție! Din cauza conţinutului de oxalaţi, spanacul este contraindicat în artrite, litiaze oxalice, reumatism şi gută.