Main menu

header

625 10 2de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Cu o istorie veche de 5.000 de ani, anasonul este considerat medicament atât pentru suflet, cât și pentru trup. Dacă Plinius cel Tânăr a spus despre anason că „înveselește și inima cea mai tristă, redând totodată pofta de viață”, Discorides l-a considerat unul dintre cele mai bune remedii împotriva otrăvurilor, dar și a bolilor digestive, iar celebra călugăriță vindecătoare Hildegard van Bingen a afirmat că „oricum ar fi consumat, rece, în semințe sau sub formă de ceai, el înveselește omul și îi aduce o căldură plăcută, o transpirație fără miros și o digestie bună”.

Stopează toxiinfecţiile alimentare

Rudă apropiată a morcovului și a țelinei, dar și a angelicăi, anasonul conține vitamine din plin, dar și găsimi, proteine și uleiuri volatile. În întreaga lume, planta este folosită în primul rând pentru digestie și ca remediu de urgență pentru orice deranjament gastric sau intestinal. În aceste cazuri, un rol important îl are pulberea de anason, care se obține prin măcinarea semințelor plantei. Se administrează de trei ori pe zi un sfert de linguriță cu pulbere. Tratamentul are, totodată, rolul de a opri sughițul. Dacă sunt proaspete, semințele se pot mesteca direct, în acest fel calitățile terapeutice fiind maxime. În cazul toxiinfecțiilor alimentare, combinația de semințe de anason și cimbru este senzațională. Se recomandă administrarea unui amestec din pulberile celor două plante, combinate în proporții egale. Se consumă trei-șase lingurițe pe zi, până la dispariția completă a bolii. În cazul toxiinfecțiilor alimentare foarte grave, se administrează infuzia combinată de anason, la care se adaugă două picături de ulei volatil de cimbru. Se consumă un litru pe zi.

Previne formarea gazelor în intestine

Semințele de anason mestecate imediat după masă combat balonarea, colita de fermentație și ajută în sindromul colonului iritabil, dar previn și formarea gazelor în intestine. Se administrează o linguriță cu semințe de anason, la zece minute după masă. Nu în ultimul rând, anasonul are rolul de a echilibra secreția și de a evacua bila. În acest caz, cu zece minute înainte de fiecare masă se mestecă un sfert de linguriță cu pulbere de anason. Studii de specialitate au scos la iveală și faptul că mirosul semințelor de anason diminuează senzația de greață, iar consumul infuziei de anason scade intensitatea crizelor de astm. Ca tratament pe termen lung, se recomandă administrarea unei combinaţii de pulberi de anason, muşeţel şi trei-fraţi-pătaţi, amestecate în proporţii egale, din care se consumă o linguriţă, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul durează 90 de zile şi se face de minimum două ori pe an.

Anasonul se administrează cu prudență persoanelor cu gastrită, enterită sau colită acută

Reduce frecvenţa şi intensitatea bufeurilor

Tot anasonul este cu totul excepțional în candidoză. În acest caz se administrează trei lingurițe dintr-o combinație obținută din pulbere de rădăcină de cicoare și pulbere de semințe de anason, amestecate în proporții egale. În același timp, de câteva ori pe săptămână, se fac spălături vaginale cu infuzie combinată de anason în care se pun două lingurițe cu tulpini înflorite de pelin. Un efect terapeutic foarte bun îl are anasonul și în lupta cu bufeurile, datorită prezenței unor substanțe cu efecte hormonale, așa-numiții „fitoestrogeni”. Se administrează tinctură de anason, o linguriță, de patru ori pe zi, timp de 90 de zile. După o lună de pauză, tratamentul se poate relua.