Main menu

header

624 6 1de Cătălina Tăgârță şi Sorin Dumitrescu

Întrucât au resurse importante de potasiu şi de magneziu, ce ajută la calmarea acidității gastrice, stafidele pot fi consumate în fiecare zi pentru a asigura un pansament stomacal eficient. Iar pentru a menține sănătatea ficatului, este indicat să se consume… apă de stafide. Aceasta stimulează procesele biochimice de la nivelul organului amintit și ajută la detoxifierea sângelui. Beneficiile apei de stafide provin în mare parte de la strugurii din care se obțin acestea.

Cura se ține minimum patru zile

Pentru preparare, aveți nevoie de două căni cu apă și de 150 g stafide, pe care e important să le alegeți cu grijă. Ignorați-le pe cele foarte strălucitoare, întrucât luciul lor este rezultatul tratamentelor chimice care li se aplică pentru a avea un aspect cât mai atrăgător. Căutați fructe mai închise la culoare și care să nu fie nici prea tari, nici prea moi. Alegeți-le pe cele întregi și spălați-le, apoi puneți apa la fiert. Adăugați stafidele și lăsați-le să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute. Opriți focul și lăsați fructele în continuare în apă, la înmuiat, peste noapte. În dimineața zilei următoare strecurați apa și lăsați deoparte stafidele (nu e recomandat să le consumați). Încălziți puțin din acest lichid delicios pentru a-l putea consuma pe stomacul gol, imediat după ce vă treziți. Atenție! Micul dejun poate fi servit abia peste 30-35 de minute. Este recomandat să repetați acest remediu minimum patru zile consecutive, iar ca să vă fie mai ușor, preparați-l de seara. Astfel, dimineața puteți încălzi băutura imediat ce v-ați trezit. Veți observa o îmbunătățire a digestiei și veți avea un nivel mai ridicat de energie.

Previne constipația și indigestia

Stafidele reprezintă o sursă naturală de vitamine și de minerale, dar aceste beneficii sunt multiplicate în mod considerabil dacă beți apa în care au fost înmuiate. Acest lucru se datorează reducerii conținutului de zahăr, fapt ce vă ajută să obțineți un remediu excelent pentru ficat. Dacă nu aveți răbdare să preparați infuzia în fiecare seară, puteți consuma stafide ca atare. Medicii le recomandă întrucât acestea mențin sănătatea inimii, elimină colesterolul rău, scad nivelul de trigliceride și previn constipația și indigestia. În plus, stafidele reprezintă una dintre cele mai bune surse naturale de antioxidanți. Acestea nu sunt altceva decât struguri uscați, iar strugurii sunt fructe bogate în bioflavonoide, care apără organismul de radicalii liberi și întăresc sistemul imunitar. Stafidele și apa de stafide au fost folosite în mod tradițional pentru prevenirea bolilor de inimă și de ficat. Însă ele contribuie și la detoxifierea organismului, ameliorează simptomele anemiei (datorită conţinutului mare de fier, vitamina B și cupru), măresc libidoul și tratează impotența (fiind bogate în arginină, care are potenţial de mărire a libidoului), protejează dantura de apariția cariilor, au efect anticancerigen, previn ateroscleroza.

Mâncați 40 de boabe pe burta goală

Așadar, dacă doriți să vă îmbunătățiți starea de sănătate sau să rezolvați vreuna dintre problemele amintite anterior, este indicat să procurați un kilogram de stafide uscate, din care să mâncați în fiecare zi, pe stomacul gol, câte 40 de boabe. După ce terminați cantitatea menționată, mai luați încă un kilogram, pe care îl veți mânca după următoarea schemă: în ziua 1 - 40 de boabe, în ziua 2 - 39 de boabe și scădeți până ajungeți la 10 stafide pe zi, apoi continuați cu această doză până le consumați pe toate. Un astfel de tratament este indicat de două ori pe an. Veți observa că, în timp, va ameliora și durerile osteoarticulare. În plus, stafidele reprezintă un tonic și un energizant natural al organismului excelent pentru a combate oboseala și a preveni depresia.

Decoct împotriva tusei

624 6 2În caz de tuse, dar și de afecțiuni pulmonare, puteți apela la un decoct obținut din următoarele ingrediente: 200 g stafide, 300 ml apă, 500 g zahăr, 100 ml must, 150 g miere. Mod de preparare: fierbeți stafidele cu apă timp de zece minute, apoi strecurați. Zeama rezultată o mutați într-un vas, pe care îl veți ține cu fundul într-o oală mai mare, și adăugați zahărul, câte puțin. Amestecați continuu cu o lingură de lemn, până la dizolvarea zahărului și până când se obține consistența unui sirop. Turnați peste acesta mustul și mierea, amestecați bine pentru omogenizare, apoi puneți preparatul la rece la păstrare. Mod de administrare: câte o linguriță dimineața, pe stomacul gol, și una seara, înainte de culcare. De asemenea, dacă pe parcursul zilei se declanșează o criză de tuse, se mai administrează o linguriță cu preparat.

Cura cu apă de stafide nu are efecte secundare și prezintă avantajul posibilității de a evita aportul mare de zahăr al fructelor consumate ca atare

Alifie pentru buze crăpate

În caz de boli de piele sau buze crăpate, puteți face o alifie pe bază de stafide. Pentru asta aveți nevoie de următoarele ingrediente: 100 g stafide moi (deci hidratate înainte), 100 g migdale crude, 50 g ceară albă de albine, 200 ml ulei de floarea-soarelui. Mod de preparare: spălați bine fructele uscate și uscați-le cu șervețele, apoi mixați migdalele până se formează o pulbere. Puneți toate ingredientele într-o cratiță emailată, pe care o veți aşeza la foc domol și amestecați continuu cu o lingură de lemn până la obținerea unei creme. Luați preparatul de pe foc și lăsați-l la odihnit 12 ore, după care reîncălziți-l și strecurați printr-o pânză de tifon. Turnați lichidul rezultat într-un recipient curat cu capac și păstrați-l la frigider. La nevoie, ungeţi buzele crăpate de mai multe ori pe zi sau aplicaţi pe zonele cu piele care se exfoliază.