Main menu

header

623 6 1de Cătălina Tăgârță şi Adrian Barna

În preajma Sărbătorilor Pascale, în casele românilor se desfășoară un adevărat maraton culinar. Iar cum obiceiurile sunt destul de greu de schimbat, nutriționiștii au un singur cuvânt de ordine: cumpătarea. Așadar, gustați din toate, dar câte puțin și pe rând.

Infuzia de mentă, băută caldă, reduce crampele

Medicii vă sfătuiesc să revizuiți mica trusă farmaceutică de acasă, astfel încât să aveți la îndemână soluțiile care să vă ajute la nevoie. În primul rând, e vorba despre plantele din care puteți face infuzii: sunătoare, mentă, păpădie, anghinare etc., recunoscute pentru proprietățile lor benefice asupra aparatului digestiv. Dacă ceaiurile obținute din aceste plante sunt consumate calde și neîndulcite, după mese, ajută foarte mult în caz de indigestii, crampe abdominale, dispepsii provocate de mesele bogate în grăsimi și zaharuri. Mai mult, infuzia de sunătoare are și efecte antidepresive, datorită cărora vă veți liniști și vă veți simți mai bine.

Suplimentele pe bază de enzime previn greața

În perioada Sărbătorilor este bine să vă aprovizionați cu suplimente pe bază de enzime naturale și plante, care stimulează funcția digestivă, previn senzația de greutate în stomac, balonarea, greața și refluxul gastroesofagian. Iar dacă plantele nu fac față, evident că nu trebuie să vă lipsească din casă nici medicamentele antispastice, pansamentele gastrice și drenantele biliare, dar nici antidiareicele, cel mai bune fiind cele pe bază de gelatină tanat - care nu se absoarbe sistemic, nu acționează asupra sistemului nervos central și nici asupra motilității intestinale. Iar dacă nu aveți la îndemână așa ceva, pot fi de folos și câteva boabe de orez înghițite pur și simplu (nemestecate).

Balonarea, tratată cu chimen

Potrivit celebrului Doctor Mehmet Oz, dacă aveți nevoie rapid de un remediu pentru balonare și gaze, puteți apela și la ceaiul de chimen. Preparați infuzia din o linguriță cu plantă la o cană cu apă și beți cu înghițituri mici. Acesta va veni în sprijinul digestiei lente. În plus, combate și flatulența și stimulează enzimele pancreatice. Și ceaiul de oregano sau de maghiran este indicat în acest scop, iar cele două plante sunt eficiente și în tratarea toxiinfecțiilor alimentare. În schimb, în scop profilactic, puteți apela cu încredere și la semințele de fenicul. Tot ce trebuie să faceți este ca înainte de fiecare masă să mestecați jumătate de linguriță cu semințe de acest tip.

Legumele proaspete ușurează digestia

În ceea ce privește comportamentul alimentar, limitați-vă la porții mici, mâncați eșalonat, în mai multe reprize. Deci, sub nicio formă nu consumați din toate preparatele la o singură masă, mai ales dacă ați ținut post. Apoi, evitați să începeți masa de Paște cu stomacul gol. Mâncați ceva ușor la micul dejun, respectiv pe timpul zilei! Ideal ar fi să nu mâncați la ore foarte târzii în ziua precedentă și să nu mergeți la culcare cu stomacul plin! Feriți-vă de asocierea la aceeași masă a băuturilor carbogazoase și/sau alcoolice cu prăjeli, tocături, grăsimi, murături și dulciuri, aceasta fiind o adevărată „bombă” care declanșează probleme digestive. Ideal este să aveți cel puțin o masă pe zi doar cu fructe și cu legume proaspete, care ușurează digestia. De asemenea, încercați să mestecați îndelung produsele, pentru a facilita activitatea corectă a stomacului, hidratați-vă optim, faceți plimbări în aer liber și câteva exerciții ușoare zilnic, iar dacă aveți afecțiuni cronice, nu uitați de indicațiile medicului.

Mișcarea îmbunătățește respirația îngreunată

În cazul în care semnele indigestiei își fac simțită prezența, în ciuda impulsului de a vă întinde în pat și de a aștepta ca acestea să dispară ca prin minune, o strategie utilă prin care vă puteți reveni este să vă puneți corpul în mișcare. Exercițiul fizic ajută la stimularea digestiei dificile, prin ameliorarea absorbției de nutrienți din hrană, accelerarea mișcărilor intestinale și îmbunătățirea respirației îngreunate. În plus, după abuzul alimentar, mișcarea ajută și la ameliorarea stării de spirit, la stimularea circulației sangvine și la accelerarea proceselor metabolice de ardere a grăsimilor. Așadar, faceți o plimbare în aer liber și, din când în când, opriți-vă să vă masați abdomenul cu palmele, circular, de jur-împrejurul buricului.

E greșit să nu mai mâncați nimic la următoarea masă

Chiar dacă impulsul este ca la următoarea masă să nu mai consumați nimic, acesta nu este un comportament corespunzător. Din contră, conform nutriționiștilor, un mod eficient de a ajuta corpul să se refacă după un exces alimentar este să consumați ceva ușor, cu fibre și proteine. Eventual puteți opta pentru o porție mică de carbohidrați (fructe, legume și cereale integrale) în combinație cu proteine pure, precum carnea de pui fără piele, peștele, fasolea sau nucile. Este foarte important ca după un abuz alimentar sau alcoolic să ajutați corpul să elimine toxinele și resturile digestive din colon. Pentru asta este necesară și o hidratare corespunzătoare. Puteți începe prin consumul a unu-două pahare cu apă încă din prima jumătate de oră de la debutul simptomelor.

ATENȚIE! Dacă simptomele nu trec în două-trei zile sau dacă apare febra, adresați-vă totuși medicului

Cidru contra mahmurelii

Dacă sunteți obișnuiți să faceți excese și știți că nu reușiți să vă stăpâniți, pregătiți-vă dinainte remediul contra mahmurelii și stării de rău de a doua zi. Imediat ce vă treziți, dacă identificați efectele extrem de neplăcute ale abuzului alimentar și ale consumului exagerat de alcool, preparați rapid un cocteil tonic cu oțet de cidru. Amestecați o linguriță cu oțet de cidru cu un pahar cu apă călduță (puteți îmbunătăți cu puțină miere, zeamă de lămâie sau sirop de arțar) și beți conținutul pe stomacul gol, înainte de micul dejun. Pe lângă faptul că ameliorează tulburările digestive, acest remediu ajută la detoxificarea ficatului, echilibrează nivelul sucului gastric și reduce balonarea intestinală.