Main menu

header

623 9 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Cele mai recente studii relevă faptul că dieta ketogenică se poate dovedi o modalitate excelentă de ameliorare a uneia dintre bolile larg răspândite ale contemporaneității: guta.

Aport scăzut de grăsimi și carbohidrați

Cercetătorii de la Școala de Medicină Yale, din New Haven, au examinat căile de combatere a unei afecțiuni de care suferă în prezent un foarte mare număr de oameni (circa 8 milioane doar în SUA). După observații îndelungate, s-a ajuns la concluzia că reperele principale ale dietei ketogenice - regim cu aport scăzut de grăsimi și carbohidrați - au efect pentru ameliorarea simptomelor acestei boli, notează medicalnewstoday.com. Folosită până acum pentru pierderea în greutate și un stil de viață sănătos din care să fie eliminate o serie de substanțe dăunătoare, această dietă a început să arate și altfel de rezultate.

Sporește nivelul de betahidroxibutriat

Guta este o afecțiune inflamatorie, cauzată ori de o producție excesivă, ori, dimpotrivă, de o secreție insuficientă de acid uric. Ca urmare, cristalele acestui acid se depun în țesuturi și fluide, declanșând răspunsul imunitar. Rezultatul sunt durerile specifice, inflamații și uneori febra. Specialiștii au făcut legătura între efectele dietei ketogenice - care implică obligarea sistemului nervos central să comande ficatului să transforme grăsimile - și substanța care poate contribui la ameliorarea efectelor gutei, denumită betahidroxibutriat (BHB), se specifică în revista „Cell Reports”, în care au fost publicate rezultatele cercetării. Cercetătorii americani au analizat rezultatele datelor colectate de la un mare număr de subiecți cu vârste între 18 și 45 de ani, ca și pe cele ale unor persoane trecute de vârsta de 65 de ani. Constatările acestor observații, verificate de mai multe ori, i-au determinat pe autorii studiului să concluzioneze că dieta ketogenică sporește nivelul de BHB, iar acest lucru generează inhibarea unui agent inflamator responsabil de accesele gutei. Ca urmare, simptomele acestei boli s-au dovedit în scădere la persoanele care au urmat acest tip de dietă, fără ca acest lucru să aibă impact negativ asupra sistemului imunitar sau al capacității organismului de a se apăra în fața agresiunilor bacteriene.

Un mod de viață

În ce constă dieta ketogenică? Potrivit dietdoctor.com, prin scăderea aportului de carbohidrați, „organismul este obligat să se transforme într-o mașinărie de ardere a grăsimilor”. Per ansamlu, interzice cerealele, majoritatea fructelor, dulciurile și anumite legume, cum sunt cartofii. Permite consumul de carne, unele grăsimi, legume cu frunze verzi, nuci și semințe, ulei de cocos și fructe de pădure. Reducerea glucozei obligă organismul să genereze un combustibil alternativ, ketone, molecule produse de ficat din rezervele de grăsimi. Beneficiile acestei diete sunt numeroase: scădere în greutate, capacitate crescută de concentrare, control al glucozei din sânge, echilibrarea senzației de foame, energie sporită, scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.

„Studiile noastre au arătat că BHB, un cunoscut combustibil metabolic, poate deveni o moleculă cu proprietăți antiinflamatoare și poate fi utilă în tratamentul gutei“ (Emily Goldberg, cercetător)