Main menu

header

622 6 1de Roxana Istudor şi Claudiu Melinte

Lucerna este o vedetă a medicinei populare, demonstrând încă din vechime proprietăți de excepție pentru întărirea organismului, ca și pentru prevenirea unor afecțiuni, ameliorarea lor și pentru o stare generală de bine. Remarcabil ră- mâne faptul că este o plantă ale cărei beneficii se extind pe toată durata vieții și acoperă un spectru larg de acțiuni în interiorul metabolismului.

Aliat în anorexie

Lucerna conţine mari cantităţi de vitamina U, fapt care o recomandă în cazuri de afecțiuni digestive cum ar fi ulcerul. Grație unei acțiuni de neutralizare a acidului gastric, duce la sporirea rezistenței mucoasei în fața enzimelor digestive. Se folosește cu efecte semnificative în balonare și anorexie, întrucât echilibrează pofta de mâncare. Datorită celor opt enzime pe care le conţine, frunzele de lucernă ajută la asimilarea proteinelor, grăsimilor şi a carbohidraţilor; mai exact, contribuie la o asimilare completă a substanţelor nutritive din alimente. Demn de menționat este faptul că lucerna acționează benefic din acest punct de vedere și în cazul în care este consumată la sfârşitul mesei.

Efectul detoxifiant al lucernei se resimte din plin datorită conținutului crescut de clorofilă, planta fiind un excelent laxativ ușor. Capacitatea de a neutraliza acizii şi toxinele face din lucernă un redutabil agent de curățare. Datorită conţinutului său ridicat de fibre, are capacitatea de a absorbi şi de a transporta reziduurile intestinale. Totodată, contribuie la eliminarea apei din organism. Nu în ultimul rând, lucerna este benefică pentru asigurarea unui flux sangvin sănătos, datorită conţinutului său ridicat de vitamina K. Acest lucru generează o prevenire a sângerărilor excesive, precum și o mai bună coagulare a sângelui.

Încetineşte procesele de îmbătrânire

622 6 2Lucerna este un adevărat cocteil de vitamine - A, B, C, D, E, K - şi de substanţe minerale - potasiu, fier, calciu, fosfor. Toate aceste proprietăți se traduc prin capacitatea plantei de a întări sistemul osos și dantura, precum și de a încetini îmbătrânirea. Consumul de lucernă se traduce imediat prin creşterea puterii fizice, un plus de energie, o stare generală de bine şi un somn mai odihnitor. De asemenea, planta poate fi folosită cu succes pentru unele dintre afecțiunile frecvente ale vârstnicilor, cele respiratorii, fiind benefică pentru scăderea inflamaţiei plămânilor în cazul celor suferinzi de astm, pneumonie sau bronşită.

Tonic al venelor şi al arterelor

Considerată un superaliment, lucerna conţine toate vitaminele şi mineralele necesare vieţii. În aceste condiții, este un renumit întăritor al venelor și arterelor, iar conținutul de alcaloizi face din această plantă un aliat împotriva infecțiilor și inflamațiilor, în special grație acțiunii clorofilei şi vitaminei A. Conţine de patru ori mai multă vitamina C decât citricele, precum și prețiosul betacaroten, ceea ce înseamnă că lucerna este un agent de detoxificare a ficatului și un foarte bun tonic general.

Previne osteoporoza

Lucerna este folosită cu rezultate notabile pentru a ajuta în boli cronice, precum artrita, diabetul, pentru prevenirea tumorilor - în lupta cu cancerul - sau a osteoporozei. De asemenea, prin efectul de scădere a colesterolului, lucerna este folosită împotriva unor afecţiuni cardiovasculare. Totodată, lucerna combate efectele stresului oxidativ și accelerează procesul de vindecare a rănilor. Grație versatilității acestei plante, poate fi consumată sub formă de ceai, tinctură, pulbere sau tablete. De asemenea, este remarcabil sucul proaspăt de lucernă: planta se culege fără rădăcină şi se stoarce prin presare; se administrează câte 50 mililitri dimineaţa, pe stomacul gol, în cure de câte zece zile, cu cinci zile pauză. Este benefic în hepatită, ciroză, insuficienţă renală, scleroză multiplă, accidente vasculare.

Utilizarea lucernei se recomandă doar timp de două-trei luni, după care se va întrerupe, urmând ca tratamentul să fie reluat după această pauză. Consultarea unui specialist este necesară, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice

Scade semnificativ absorbirea colesterolului din alimente

Specialiştii afirmă despre lucernă că are capacitatea de a scădea semnificativ absorbirea colesterolului din alimente. Acest lucru înseamnă nu doar că lucerna previne apariția unor boli cardiovasculare și a infarctului pe termen lung, ci și o echilibrare metabolică pe termen scurt, cu efect asupra eficienței dietelor. Totodată, consumul regulat de ceai de lucernă s-a dovedit a fi eficace în cazul diabeticilor. Nu în ultimul rând, conținutul ridicat de fibre și faptul că lucerna este un laxativ natural prelungesc senzația de sațietate și fac dietele mai eficiente, prin eliminarea optimă a reziduurilor din organism. Per ansamblu, lucerna oferă variante de consum diverse, fiecare dintre acestea facilitând multiplele beneficii pentru organism pe care le generează această plantă de excepție.