Main menu

header

de Anda Postolache

Miezul de nucă este un aliment ce conţine cele mai bogate cantităţi de cupru şi de zinc, elemente care păstrează sănătatea cardiovasculară, ajută copiii care sunt în creştere şi măresc imunitatea organismului. De asemenea, nucile sunt indicate persoanelor de vârsta a treia, celor în convalescenţă după boli cronice grave, în special după tuberculoze sau viroze.

Ajută la păstrarea memoriei
Nucile îmbunătăţesc memoria şi capacitatea de concentrare, ceea ce le recomandă ca fiind excelente pentru elevi şi studenţi. Nimic mai simplu şi mai uşor pentru persoanele care acuză pierderi de memorie decât să mănânce zilnic puţin miez de nucă. Potrivit oamenilor de ştiinţă, miezurile de nucă scad la jumătate riscul apariţiei bolilor coronariene, lucru posibil datorită acizilor graşi omega 3 conţinuţi. Nucile fac adevărate minuni în cazul persoanelor care suferă de artroze, reumatism, anemii, tuberculoză şi chiar de sifilis, de metrită şi de unele afecţiuni ale pielii. Deoarece are un puternic efect laxativ, mai ales sub formă prăjită, miezul de nucă este util în constipaţii rebele.

De folos diabeticilor
Bolnavii de diabet pot cere medicului lor curant - dacă acesta are competenţe în fitoterapie - un tratament pe bază de frunze de nuc, acestea fiind recunoscute ca excelente hipoglicemiante. Oricum, acestora le este indicat să mănânce în jur de şapte nuci pe zi. Dacă se consumă cantităţi mari, există riscul unor spasme stomacale şi al unor cefalee.
Persoanele cărora le transpiră picioarele trebuie să facă băi cu amestec de frunze de nuc şi de salvie, în părţi egale, turnând în zece litri de apă unul de infuzie concentrată.

Băi pentru reumatism
Frunzele de nuc sunt folosite de multă vreme în medicina populară, în special ca şi cataplasme, pentru tratarea rănilor ori a reumatismelor. Durerile provocate de această din urmă afecţiune pot fi diminuate simţitor prin băi cu infuzii concentrate de frunze de nuc sau prin aplicarea de cataplasme cu frunze de nuc fierte. Iată cum se procedează: se face o infuzie cu 100 g de frunze uscate la patru litri de apă, se lasă să se răcească până la o temperatură acceptabilă (37 de grade Celsius), apoi se introduc membrele sau încheieturile afectate timp de 15 minute.

Regenerează podoaba capilară
Infuzia din frunze de nuc mai este folosită şi pentru tratarea şi însănătoşirea podoabei capilare. Simpla clătire cu această infuzie întăreşte rădăcina firului de păr, conferindu-i totodată şi strălucire.
Tot în acest scop este extrem de util şi uleiul de nuci, ce regenerează firul de păr uscat şi cu tendinţe de rupere sau despicare.
Şi pentru tenurile grase există un remediu pe bază de frunze de nuc. Iată reţeta: se pun două linguriţe cu frunze uscate la o cană cu apă clocotită, apoi se lasă la infuzat zece minute, se strecoară şi se aplică sub formă de compresă pentru un efect astringent.

Cremă tămăduitoare
Rănile şi bolile de piele se pot vindeca prin intermediul unei creme din frunze de nuc, uşor de realizat acasă. Se amestecă 15 g de frunze uscate şi mărunţite bine cu 100 ml ulei, se lasă la macerat la temperatura camerei o săptămână, apoi se încălzeşte treptat la baie de aburi vreme de trei ore. Compoziţia astfel obţinută se strecoară, apoi se pun 15 g ceară curată de albine şi se ţine 30 de minute la bain-marie, după care se dă jos şi se amestecă până se răceşte. Cu această alifie se ung zonele cu probleme şi într-un timp scurt se vor vindeca.

Scad nivelul colesterolului
Miezul de nucă îngraşă dacă este consumat în cantităţi mari, fiind un furnizor important de proteine, grăsimi, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C), minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sulf, fier) şi fibre. Valoarea energetică a 100 g de miez de nucă este de 700 kcal. Cu toate acestea, miezul de nucă este mult mai digerabil decât carnea, chiar dacă valoarea energetică este mai mare decât a acesteia. Grăsimile din nuci sunt nesaturate, conducând la scăderea colesterolului. Pentru mai buna absorbţie a mineralelor conţinute, specialiştii recomandă consumarea miezurilor de nucă sub formă zdrobită.

Frunzele au proprietăţi fungicide şi antibacteriene

Frunzele verzi au o serie de substanţe active terapeutic: taninuri variate, principii astringente, hipoglicemiante, hipotensive şi antiseptice. Ele mai conţin acid galic, vitamina C, ulei esenţial, flavone, principii amare, pigmenţi din toată gama de verde până la maro. Au proprietăţi fungicide şi antibacteriene.
De proprietăţile frunzelor de nuc puteţi beneficia nu doar în lunile de vară, ci şi peste iarnă. Pentru aceasta recoltaţi frunzele în lunile mai şi iunie şi aşezaţi-le să se usuce într-un loc răcoros şi întunecat, apoi ţineţi-le în săculeţi de pânză.