Main menu

header

622 9 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Cunoscut și sub denumirea de arsuri la stomac sau hiperaciditate, pirozisul este o boală tot mai frecventă la începutul primăverii. Cele mai bune remedii, cu eficiență 100%, rămân tot cele oferite de natură.

Cauzele apariției bolii

Potrivit specialiștilor, cauza principală a apariției pirozisului o constituie starea psihică și mentală a omului. Potrivit unor studii recente, maladia afectează cu precădere persoanele care trec prin perioade de stres, dar este provocată și de frică, amenințări, panică sau unele medicamente precum antibiotice sau antinevralgice folosite fără avizul medicului. La toate acestea se adaugă obiceiurile alimentare nesănătoase, odihna necorespunzătoare, consumul unor cantități de mâncăruri picante sau grase, fumatul și indigestia. De asemenea, persoanele care suferă de astm bronșic, obezitate, pierderea smalțului dentar sau femeile însărcinate suferă cel mai des de pirozis.

Busuiocul stopează crizele

Fitoterapeuții recomandă introducerea în alimentația zilnică a persoanelor suferinde de pirozis a ghimbirului proaspăt. De asemenea, se pot consuma două căni cu ceai de ghimbir în fiecare zi. Totodată, se consumă ceaiuri de mentă, rădăcină de lemn-dulce și iarba-mâței seara, după ultima masă. În momentul episoadelor de pirozis, un rol important îl are busuiocul, care stopează crizele. Se recomandă zilnic consumul a câteva frunze de busuioc proaspăt. Un alt remediu eficient este aloea vera, care combate afecțiunile tractului digestiv și ale esofagului. Cu totul excepțională în tratarea bolii este papaya. Se administrează zilnic două pahare cu suc de papaya. Orezul fiert şi o frunză de varză, mestecate pe îndelete, potolesc, de asemenea, „arsurile”.

Migdalele opărite diminuează senzația de arsură

Dacă neplăcutele senzații ale bolii apar imediat după masă, luați o lingură cu ulei de măsline sau de nucă. De asemenea, puteți opta și pentru o jumătate de lingură cu miez de nucă ras. La rândul său, apa de ovăz este utilă persoanelor suferinde de pirozis. Două linguri cu ovăz râșnite foarte bine se opăresc cu 350 ml apă clocotită și se lasă la infuzat timp de cinci ore. Ulterior, se strecoară preparatul și se consumă 50 ml cu 20 de minute înainte de fiecare masă și seara, înainte de culcare. Pentru neutralizarea sucului gastric și pentru diminuarea senzației de arsură sunt minunate migdalele opărite cu apă fierbinte, care se consumă descojite. Un efect similar se obţine dacă se mestecă boabe de mazăre uscată, ovăz sau secară.

Seminţele de in, pansament gastric

Obligeana este, de asemenea, o plantă de mare ajutor celor cu pirozis. În acest caz se administrează 1/4 linguriță cu pulbere fină, obținută din rădăcină uscată, cu apă caldă. Un excepțional pansament gastric îl constituie semințele de in. Trei lingurițe cu in foarte bine râșnit se opăresc seara cu 200 ml apă fierbinte. Din preparatul obținut se consumă o lingură înainte și după masă. Atenție! Remediile cu semințe de in sunt contraindicate celor cu diaree cronică şi colecistită acută sau cornee inflamată. La primele semne de apariţie a disconfortului este suficientă administrarea a două-trei pastile de cărbune medicinal pisate cu puţină apă.

Evitați consumul de usturoi, ceapă, piper, varză și ridichi

Consumați legume cu frunze verzi și nu mâncați niciodată pe grabă