Main menu

header

622 10 4de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Unul dintre cele mai populare fructe exotice, cultivat pe spații largi în sud-estul Asiei, America de Sud, Australia și Caraibe, e jackfruitul. Folosit pe scară largă, are nenumărate beneficii grație cărora luptă cu numeroase afecțiuni - inclusiv cancerul și bolile de inimă - și este suficient de versatil încât să poată fi pregătit în nenumărate feluri.

Luptă cu cataracta

Fructul exotic este plin de vitamina A, esențială pentru vedere, pentru buna sănătate a părului și pielii, precum și pentru menținerea altor funcții la nivelul organismului. Prezentă, de asemenea, în jackfruit este vitamina C, care susține sistemul imunitar, protejând astfel organismul în fața microbilor și a agresiunilor. De asemenea, unul dintre cele mai promițătoare beneficii care se pot menționa în dreptul acestui fruct este aportul de antioxidanți, care ajută metabolismul în războiul cu radicalii liberi. Există specialiști care pun acest fapt în legătură cu lupta cu cancerul, cu bolile degenerative și cu cataracta. De pildă, antioxidanții din jackfruit susțin ADN-ul, protejând astfel în fața cancerului de colon, de plămâni sau oral.

Contribuie la curăţarea colonului

Jackfruitul are o serie de proprietăți excelente pentru menținerea bunei funcționări a sistemului digestiv. Pe lângă amintitul aport de fibre, care generează o bună detoxifiere, având un efect ușor laxativ care contribuie la o curățare în mod sănătos, natural, a colonului, se pot menționa grăsimile bune, care intră în ecuația eliminării toxinelor, contribuind la protecția în fața tumorilor la nivelul intestinului. În același timp, jackfruitul are proprietăți antiulcer dovedite. Totodată, prin aportul de minerale ca magneziul, cuprul sau fierul, jackfruitul apără organismul în fața anemiei, în timp ce potasiul reglează echilibrul sistemului circulator, ferind astfel de afecțiuni ca hipertensiunea arterială. Nu în ultimul rând, prin conținutul de calciu, jackfruitul este un aliat al sistemului osos, fiind astfel indicat în prevenirea osteoporozei.

Piele sănătoasă și strălucitoare

Jackfruitul este dulce, delicios și vine la pachet cu o mulțime de beneficii pentru organism, întrucât are în compoziție vitamine, minerale, polinutrienți, carbohidrați, fibre și proteine. Are ceva calorii, dar nu și colesterol, așa că, pe lângă gustul deosebit, aduce și multe substanțe necesare bunei funcționări a organismului, notează healthbeckon.com. Jackfruitul este un excelent agent antiîmbătrânire, luptând cu succes cu ridurile. Rețeta este simplă: se pune jackfruit în lapte rece timp de câteva minute, apoi se amestecă soluția rezultată și se masează ușor zonele cu riduri. Folosirea regulată garantează efecte notabile. Prin calitățile de detoxifiant, jackfruitul asigură și prin consum un ten curat și strălucitor, în special dată fiind prezența fibrelor, care, după cum se cunoaște, curăță optim sistemul digestiv.

PONT. Fiind foarte versatil și ușor de gătit, precum și extrem de sărac în grăsimi, jackfruitul este prezent în nenumărate feluri de mâncare, fiind folosit la taco, salate, curry, quesadilla, copt sau crud, ca fel principal sau alături de orez brun.

Vedetă a dietelor

Ce face din acest fruct o prezență atât de populară în meniurile celor care sunt familiarizați cu jakfruitul? În primul rând, gustul deosebit, cu o textură specială, care îl face un înlocuitor pentru carne foarte apreciat de vegetarieni și de cei care țin dietă vegană. Mai departe, este foarte sărac în calorii, ceea ce îl recomandă pentru toate tipurile de diete. Totodată, jackfruitul este plin de fibre, ceea ce conferă o stare de sațietate pentru mai mult timp. De altfel, populația din Burma începe orice masă cu acest fruct, pentru a accelera digestia și a se menține în formă.