Main menu

header

622 10 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Filcu

Din cele mai vechi timpuri, lumea arabă a folosit condimentele și plantele rare ca alimente, dar și ca medicamente naturale.

Scorțișoara îmbunătățeşte memoria

Unul dintre cele mai întrebuinţate „prafuri” naturale folosite de lumea arabă de milenii este scorțișoara, utilizată pentru a trata răceala, infecțiile respiratorii, bolile de stomac, dar și ca ajutor digestiv de excepție pentru balonare, boli cardiovasculare, dureri menstruale sau îmbunătățirea memoriei. Se administrează de trei ori pe zi pulbere de scorțișoară amestecată cu o linguriță cu miere, pusă în ceai sau în apă. Excepțional este și ceaiul de scorțișoară, preparat astfel: peste o jumătate de linguriță cu scorțișoară măcinată se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă trei căni pe zi. În tradiția arabă, anasonul este un leac imbatabil împotriva indigestiei, tusei și a du- rerilor de cap. Se folosește ceaiul de anason preparat dintr-o linguriță cu plantă care se fierbe zece minute în 250 ml apă. Se strecoară și se consumă.

Chimenul negru, madicamentul lui Mahomed

622 10 2Potrivit istoriei, însuși întemeietorul Islamului, profetul Mahomed, ar fi apelat la virtuțile tămăduitoare ale chimenului negru. Cei din lumea orientală îl folosesc pentru astm, colici și dureri abdominale, reumatism, slăbiciune și oboseală, dar și în cazul bolilor de piele, cancerului, dizolvării pietrelor la rinichi și reglării menstruației. Se consumă pulbere de semințe de chimen negru cu apă sau lapte, trei linguri pe zi sau decoct preparat astfel: se fierbe o lingură cu semințe de chimen negru câteva minute într-o cană cu apă, se lasă puțin la infuzat, apoi se strecoară. Efectul este de-a dreptul uimitor. Un alt ingredient prețios pentru arabi este cardamomul, care tratează lipsa poftei de mâncare, indigestia, răgușeala, obezitatea și dizolvă atât pietrele de la rinichi, cât și pe cele de la fiere. Se adaugă în ceai sau în cafea semințe de cardamom transformate în pulbere.

Pulberea de rodie tratează arsurile

622 10 3Cercetătorii englezi au descoperit recent că un compus care se află în coaja și în semințele rodiilor, preferatele șeicilor, deschide noi perspective și oferă posibilități neașteptate în lupta cu boli nemiloase cum ar fi Parkinsonul sau Alzheimer. Sucul de rodie îmbunătăţeşte fluxul de sânge al persoanelor cu boli ale miocardului și ajută la scăderea colesterolului LDL, prevenind acumularea lui în artere. În plus, aceste fructe ajută la întărirea musculaturii cardiace. De asemenea, sucul de rodie este util în reglarea glicemiei și previne mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cel de plămâni sau de prostată, iar numeroase studii au arătat că poate induce procesul numit apoptoză, prin care celulele canceroase se autodistrug. Pentru indigestie, se fierb cojile de rodie în apă, apoi se strecoară și se bea lichidul.

Vechii arabi tratau cu smirnă aproape orice afecţiune a pielii, aceasta având rolul de a vindeca furunculele cicatricele, pielea  crăpată şi uscată și negii