Main menu

header

621 8 3de Roxana Istudor

Pentru cei mai mulți, zorelele sunt acele plante care pot fi întâlnite deseori pe fațadele caselor sau pe garduri. Specie agățătoare din America Centrală, face flori în culori diferite, în special acele familiare pâlnii albastru și mov-roșcat. Natura, în înțelepciunea ei, a dat rădăcinii acestei plante capacitatea de a acționa pentru sănătatea omului.

Ajută în blocaje ale sângelui

Zorelele sunt importante din perspectivă medicală pentru rădăcina din care se prepară pulbere, tinctură, ceai. În toate acestea există anumite substanţe active: rășină, convolvulină, săruri minerale. Deși compușii zorelelor sunt încă puţin cercetaţi, există totuși o serie de întrebuințări care au consolidat în timp renumele zorelelor. Este vorba în primul rând despre acțiunea descongestionantă, care face din zorele un aliat în diverse terapii ce vizează anumite afecţiuni din categoria hidropiziilor - congestii cerebrale, unele blocaje ale sângelui în organism.

Alungă migrenele

Zorelele sub formă de ceai au fost folosite din vechime de nativii americani ca diuretic și laxativ, precum și ca expectorant. Din frunzele zorelelor se poate prepara, de asemenea, o infuzie împotriva indigestiei și a durerilor de cap. Potrivit specialiștilor, nu se va folosi preparat de zorele în cazul unor inflamaţii intestinale și nici în caz de sarcină sau de alăptare, în schimb poate avea efect în dezechilibrele menstruale. Utilizarea zorele- lor este foarte limitată în medicină, cu atât mai mult cu cât semințele lor pot avea efecte halucinogene, dar există o varietate care este plină de beneficii pentru organism din perspectiva aportului de nutrienți: zorelele de apă.

Varianta de apă și beneficiile ei

Cunoscută și ca „spanacul de apă”, varietatea de zorele care crește în condiții de umezeală se dezvoltă în preajma plantațiilor de orez și este considerată toxică în Statele Unite, dar este frecvent întâlnită și consumată în restaurantele asiatice, în special pentru proprietăți dovedite: conține fier, ceea ce este foarte important în special împotriva anemiei; este recomandată celor care suferă de diabet, grație capacității de a scădea nivelul zahărului din sânge; aduce organismului fibre și proteine atât de necesare detoxificării și susținerii de fiecare zi a metabolismului.