Main menu

header

621 10 1de Luana Mare şi Claudiu I.

După miere, propolis, lăptişor de matcă, polen, păstură, apilarnil, aerul de stup este cel mai nou remediu pe care albinele îl oferă cu generozitate omului pentru sănătatea sa. Îmbogăţit cu aromele florilor pe care acestea le vizitează, cu aerosoli de propolis, dar şi cu alte substanţe volatile, aerul de stup reprezintă una dintre cele mai eficiente terapii pentru vindecarea bolilor aparatului respirator, şi nu numai. Despre efectul miraculos al acestei terapii ne-a vorbit doctor Doina Cojocaru (foto), medic specialist în apiterapie şi acupunctură.

„E încărcat cu aerosoli de propolis, cu felurite uleiuri volatile”

- Ce este şi cum poate fi utilizat aerul de stup în scop terapeutic?

- O definiţie completă a aerului de stup ar putea fi următoarea: o simfonie de arome sau un buchet întreg din toate florile strânse laolaltă şi care încântă senzorial şi organic întreaga noastră ființă. Este unul dintre cele mai noi produse folosite în apiterapie, funcţionează pe aceleaşi principii ca şi cele din aromoterapie. Este ideal pentru sistemul nostru respirator şi ne ajută în afecţiuni ale acestuia, dar nu numai. Practic, reprezintă aerul din interiorul stupului, iar ceea ce îl face special este faptul că e încărcat cu aerosoli de propolis, cu felurite uleiuri volatile, dar şi cu aromele florilor pe care albinele le vizitează. În contextul actual, când multitudinea tratamentelor medicamentoase de sinteză chimică invadează piaţa medicală de pretutindeni, afişând preţuri costisitoare şi rezultate îndoielnice, multe persoane recurg la terapii adaptate din mediul natural. Aerul de stup este o astfel de terapie.

621 10 2- Cum ajunge acest aer la pacient?

- Se ataşează un dispozitiv deasupra stupului şi, cu ajutorul unui ventilator, aerul din stup este condus pe un furtun medical până la o mască de aerosoli prin care respiră pacientul. Deci, este obligatoriu ca pacientul să se deplaseze în zona în care se află stupii. Aerul de stup se inhalează de la 15 minute până la o oră. Se fac cure zilnice. Prin compoziția armonică între elementele aerului atmosferic şi compuşii organici volatili proprii, aerul de stup poate egala, ca şi performanţă în scop terapeutic, alte cure naturiste de tipul „băilor de aer”, așa cum sunt anumite mofete, saline, saune sau bioclimatul marin sau cel de munte. Sunt perfecționate acum modalități noi de utilizare a aerului de stup, ajungându-se, din natură, până la patul bolnavului cu o abordare terapeutică modernă.

„Este recomandat preventiv şi persoanelor care trăiesc într-un mediu poluat”

- Ce afecţiuni se pot trata cu acest tip de aerosoli?

- Afecţiunilor tratate iniţial prin terapia cu aer de stup, precum astmul bronşic, BPOC-ul (bronhopneumopatia cronică obstructivă), rinita alergică, li se adaugă, în patologia modernă, şi altele, de tip: sindromul de apnee în somn, sforăitul cronic habitual, obezitatea cu sindrom de hipoventilaţie, iar la copii, tot mai frecvent, pavorul nocturn şi apneea/hipopneea în somn. Mai precis, boli pulmonare cronice; dureri de cap cronice, migrene, sinuzită; susceptibilitatea la infecţii; iritaţii, stres, stări depresive. Se află în observaţie şi efectul în cazul afecţiunilor endocrine. De asemenea, cura cu aer de stup este recomandată şi preventiv, pentru menţinerea unei bune stări de sănătate, mai ales în cazul persoanelor care trăiesc într-un mediu poluat.

- Când a fost descoperit efectul terapeutic al aerului de stup şi de cât timp se utilizează la noi în ţară?

- Aerul de stup a fost prima dată remarcat pentru proprietățile sale utile încă din anii ’50, în Ungaria, de apicultorii aflați în pastoral care dormeau în camioanele apicole şi respirau astfel din plin aroma stupilor. În 1952, Th. Jachimowicz, din Viena, Austria, se vindeca spontan de rinită alergică la primul său contact, ca apicultor începător, cu un stup de albine. Primul aparat care extrage în mod activ aerul de stup, în scop terapeutic, a fost realizat de familia Heinrich Huttner, în Peilstein, Austria, în 1987. Din 1989, ei au început să folosească acest aparat în scop terapeutic. De curând a ajuns şi în România, iar aparatul a fost îmbunătăţit de doi ingineri români.

„Funcţionează pe principiile aromoterapiei”

- Ce conţine aerul de stup?

- Acest aer conţine aerosoli de propolis proaspăt din stup, alături de alte substanţe volatile provenite din polen, păstură, nectar, miere, ceară, dar şi multe substanţe volatile de la plantele pe care albinele le vizitează. De asemenea, mai sunt altele produse chiar de albine în cadrul familiei, de exemplu, cele specifice emanate de regină pentru recunoaşterea ei, coeziunea familiei. Toate aceste minuni ale naturii pot fi utilizate cu succes în păstrarea sau obţinerea sănătăţii. Aerul de stup este unul dintre cele mai noi produse folosite în apiterapie, util în special în tratamentul bolilor respiratorii şi cutanate. Funcţionează pe aceleaşi principii ca şi cele din aromoterapie.

- Pot beneficia şi copiii de astfel de tratament?

- Desigur. Am realizat un studiu pe un număr de 16 persoane cu vârste între 4 şi 76 de ani, dintre care cinci sunt copii selectaţi pe baza unui diagnostic cert de afecţiune respiratorie (astm bronşic, BPOC, faringo-amigdalite acute, rinite, sinuzite, hipoacuzii senzoriale, otite) care au avut un tratament alopat anterior, perioadă cu frecvenţă crescută a virozelor respiratorii. S-au făcut examinările clinice complete înainte, în timpul şi după terapia cu aer de stup, iar rezultatele au fost foarte bune. În toate etapele terapiei, starea generală s-a îmbunătăţit evident încă din primele zile. Au fost ameliorate tusea, dispneea, rinoreea, expectoraţia, anosmia, hipoacuzia. A crescut foarte bine capacitatea pulmonară totală în 12 cazuri şi bine în patru cazuri (pentru cei cu patologie de căi respiratorii inferioare).

„Aerul de stup se inhalează de la 15 minute până la o oră. Se fac cure zilnice“

Poate vindeca alergiile

- Dar alergiile pot fi tratate astfel?

- După terapie, testele de aeroalergie au fost negative în 15 cazuri din lotul ales. Un singur caz de astm bronşic, cu streptococ B-hemolitic prezent la exudatul nazo-faringian, a avut nevoie şi de bronhodilatatoare adăugate pentru ca rezultatul analizelor să iasă negativ. Acolo exista o dependenţă. Ritmul cardiac s-a menţinut normal la toţi cei 16 pacienţii, pe traseul EKG nu s-au constatat modificări în timpul tratamentului, cu excepţia celor avute deja anterior şi care s-au ameliorat pe parcursul acestuia (nu au mai apărut tulburările de ritm). Frecvența respirației a fost normală în 15 cazuri, unul singur prezentând dispnee uşoară la efort fizic moderat. Toate celelalte analize, hemoleucogramă, radiografii pulmonare, ecografie abdominală, uroculturi, examen sumar de urină, calcemie, sideremie, exudat nazo-faringian, au fost normale. Deci, rezultatele au fost extraordinare pot să spun. Aerul de stup este eficient.

- În ce perioade poate fi făcută terapia?

- În toată perioada în care albinele au activitate, adică din primăvară până toamna. Cât timp albinele zboară din floare în floare şi produc, aerul de stup poate fi exploatat eficient.

- Această invadare a omului în mediul stupului le dăunează albinelor?

- Aparatele care extrăgeau aerul de stup provocau vibraţii care deranjau albinele, dar au fost adaptate, iar în prezent gradul de disconfort asupra albinelor este minim.