Main menu

header

620 8 2de Carmen Ciripoiu

Apreciate de însuși Herodot, micuțele ridichi de lună, roșii și pline de viață, sunt prietenoase cu silueta și foarte eficiente în combaterea cancerului de colon, rinichi și stomac.

Reglează producția de bilirubină

Conținutul de vitamina C, cel mai bine reprezentat de ridichile de lună, le conferă acestora proprietatea de excepțional detoxifiant și întăritor al imunității. De aceea sunt indicate în curele de detoxifiere de primăvară, alături de salata verde. Și tot ridichile sunt cele care stimulează activitatea bilei, ceea ce contribuie la buna funcționare a ficatului, iar datorită proprietăților sulfuroase ajută la reglarea producției de bilirubină. Micuțele au, de asemenea, rolul de a împiedica asimilarea grăsimilor și a scădea nivelul colesterolului în sânge. Persoanele care suferă de afecțiuni ale pielii au în ridichi un ajutor prețios. Se taie câteva felii de ridichi, de lasă peste noapte în oțet și se pun cataplasme. Acestea au efect dezinfectant, cicatrizant și îndepărtează eficient durerile.

Alungă astenia de primăvară

Prin conținutul bogat de magneziu și de vitamine din complexul B, ridichile de lună combat astenia de primăvară și eliberează glucoza. De asemenea, facilitează digestia, rețin apa, reduc temperatura corporală, sunt eficiente în reîmprospătarea gurii și a respirației, în reglarea metabolismului și în îmbunătățirea circulației sangvine. La rândul lor, frunzele de ridichi de lună conţin cantităţi importante de vitamina C, la care se adaugă o extraordinară bogăţie în clorofilă - substanţă cu puternice efecte detoxifiante, antivirale şi antimutagene. Se recomandă consumul alături de leuştean, pătrunjel sau mărar. Persoanele care suferă de afecţiuni cronice, cum ar fi bronşita (inclusiv cea tabagică), astmul sau sinuzita, trebuie să facă o cură de o lună cu ridichi în fiecare primăvară. Nu în ultimul rând, semințele de ridichi de lună sunt un remediu foarte bun în vitiligo. Cinci linguri cu seminţe de ridichi măcinate fin sunt macerate în jumătate de pahar cu oţet vreme de o lună. Soluția obţinută se aplică pe locul afectat, sub formă de comprese.