Main menu

header

619 6 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Medicina populară folosește cataplasmele sau prișnițele, cum mai sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Cicatrizante și nutritive, acestea transferă bolnavului proprietățile vindecătoare ale plantelor folosite, și astfel funcțiile afectate ale organelor se normalizează.

Varza tratează cu succes pneumonia

Un loc aparte în vindecarea bolilor îl are varza, frunzele acesteia fiind remedii incredibile în numeroase afecțiuni. În cazul pneumoniei, se optează pentru cataplasma cu frunze de varză, care se pune pe locul cu probleme și se păstrează timp de patru ore. Seara se aplică o nouă cataplasmă, care se lasă să acționeze întreaga noapte. Efectul este senzațional. În cazul bronșitei, se pun cataplasme cu foi de varză în zona inferioară a plămânilor, dar și pe piept și pe gât, de câteva ori pe zi. De asemenea, cataplasmele cu varză sunt extrem de utile persoanelor care suferă de crăpături ale pielii. Acestea se îmbibă în ulei de măsline și se pun pe zona crăpată, se lasă trei ore, apoi se schimbă de două ori pe zi. Atenție! Înainte de a folosi frunzele de varză, este necesar să fie strivite prin presare cu o sticlă, până la apariția sucului. Pe locul ce urmează să fie tratat se aplică frunzele de varză în trei straturi.

Năsturelul înlătură petele provocate de bătrânețe

619 6 2Plantă extraordinară, brusturele are proprietăți detoxifiante de excepție, care îl recomandă în tratarea multor afecțiuni. Împotriva durerilor articulare sunt minunate cataplasmele. Se iau câteva frunze proaspete și se strivesc până ce iese sucul. Se aplică pe încheieturile dureroase și se lasă toată noaptea. În caz că a doua zi pielea se înroșește, se unge locul respectiv cu alifie de gălbenele. Năsturelul are un rol foarte important în înlăturarea petelor de bătrânețe. Câteva flori proaspete de năsturel se zdrobesc foarte bine, apoi se amestecă împreună cu o linguriță cu miere și se întinde pe un tifon steril. Cataplasma se aplică pe petele maronii provocate de bătrânețe și se păstrează peste noapte.

Prazul îi vine de hac cistitei

Cistita face parte dintre micile neplăceri care pot strica buna dispoziție a unei femei. O cataplasmă foarte bună este cea cu praz. Trei bucăți de praz se fierb în apă, se lasă puțin la răcit, apoi se toarnă peste acestea un pahar cu oțet de cidru, de asemenea cald. Cataplasma se aplică însă cât mai aproape de bazin și se păstrează o oră. Pentru bolile de rinichi, eficiență maximă o au cataplasmele cu frunze de mesteacăn. Câteva flori tinere de mesteacăn se dau prin mașina de tocat. Se amestecă bine cu ulei și se întind pe un prosop într-un strat nu foarte gros. Se încălzește puțin cataplasma pe un vas cu aburi și se aplică peste noapte pe locul dureros. Folosite mai ales în scopuri ornamentale, părăluțele sunt un remediu foarte bun împotriva eczemelor, dar și pentru vindecarea furunculelor și a rănilor. Flori și frunze de părăluțe, aproximativ un pumn, se strivesc foarte bine și se pun pe un prosop care se aplică pe zona bolnavă. Se lasă până ce prosopul începe să se usuce.

Ceapa oprește hemoragia nazală

Oricât de neplăcute sunt accesele de tuse, acestea dispar ca prin farmec dacă se folosesc cataplasme cu ceapă verde și hrean. Se strivește bine ceapa, se călește în puțină untură de porc și se amestecă bine cu hreanul ras. Se întinde pe piept, se acoperă cu un prosop și se păstrează două ore. În cazul hemoragiei nazale, se învelesc câteva cepe verzi (sau rondele de ceapă roșie) într-un șervet și cataplasma se aplică pe ceafă. Pe cât este de modestă pătlagina, pe atât de utilă este în vindecarea multor maladii, printre care și neplăcutele leziuni pe piele. Câteva frunze proaspete de pătlagină se spală bine și se strivesc cu o sticlă până ce iese sucul. Se aplică pe locul cu probleme și se fixează cu o fașă. Pentru un efect maxim, cataplasma se schimbă din două în două ore. De asemenea, cataplasmele cu frunze proaspete de pătlagină se folosesc în tratarea înțepăturilor de insecte, a furunculelor sau în tratamentul extern al hemoroizilor.

Contra infecțiilor urinare se folosesc cataplasme cu frunze de leurdă zdrobite și puse pe zona vezicii, care se păstrează patru ore zilnic

Pătrunjelul stopează inflamaţiile sânilor

Înnobilează întotdeauna preparatele culinare, dar pătrunjelul are și incredibile proprietăți antiinfecțioase, antiinflamatoare și regenerative. În cazul inflamațiilor pleoapelor sau ale ochilor se aplică pe pleoapele închise o compresă cu suc de frunze de pătrunjel, care se păstrează timp de o jumătate de oră. Contra inflamațiilor sânilor la femeile care alăptează se pune pe locul afectat o cataplasmă cu frunze și rădăcini de pătrunjel fierte câteva minute în apă, care se păstrează 30 de minute. Procedeul se repetă zilnic. Cataplasmele din frunze de pătrunjel proaspete, nefierte, ajută la oprirea lactației. Înțepăturile de insecte se vindecă tot cu ajutorul cataplasmelor cu pătrunjel. În acest caz se aplică pe locul afectat frunze de pătrunjel strivite. Acestea au efect antiseptic, diminuează usturimea și durerea și previn formarea unor echimoze. Tratamentul este foarte bun și contra echimozelor produse de lovituri.