Main menu

header

618 11 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Una dintre afecțiunile cu care se confruntă foarte multe femei este creșterea peste nivelul normal a hormonilor masculini. Denumită sindromul polichistic ovarian, aceasta se regăsește la 5%-10% dintre femeile aflate la vârsta fertilității, iar oamenii de știință au încercat mult timp să găsească remedii pentru această problemă de sănătate.

Un compus natural redutabil

Sindromul polichistic ovarian este una dintre cele mai comune probleme hormonale, afectând felul în care funcționează ovarele femeilor aflate la vârsta la care pot concepe copii. Unul dintre efectele cel mai serioase este prezența unor saci cu lichide la nivelul ovarelor, mărite de o producție peste medie de testosteron și alți hormoni masculini. În condițiile în care cauzele acestor dezechilibre nu sunt cunoscute încă, oamenii de știință s-au străduit să studieze această afecțiune din perspectiva unor remedii. Recent, s-a descoperit că un compus natural care se găsește în principal în struguri, zmeură și alune poate fi de mare ajutor în ameliorarea acestei probleme, anunță medicalnewstoday.com.

Resveratrol, arma plantelor împotriva atacurilor

Un studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism a relevat faptul că substanța denumită resveratrol este capabilă să lupte cu problemele generate de sindromul polichistic ovarian. Acest compus este un antioxidant redutabil, prezent în regnul vegetal, produs de plante pentru a răspunde invaziei fungilor, stresului, infecțiilor și iradierii cu ultraviolete. Este, totodată, un puternic antiinflamator, luptând cu succes cu bolile cardiovasculare în cazul organismului uman, precum și cu unele tipuri de cancer. Proprietățile acestuia i-au determinat pe cercetători să-l ia în calcul și în spectrul problemelor ovariene, iar rezultatele se anunță promițătoare.

Nivelul de testosteron a scăzut semnificativ

Participanții la studiu au fost recrutați la Universitatea de Științe Medicale din Poznan, Polonia. 30 de femei cu acest gen de tulburare hormonală au fost tratate cu un supliment pe bază de resveratrol, în doze de 1.500 de miligrame pe zi. Evaluările inițiale au fost repetate, prin analize, după trei luni, pentru a se determina nivelul hormonilor androgeni. „Cercetarea noastră este prima care încearcă să evidențieze felul în care resveratrol coboară semnificativ nivelul de testosteron, precum și al altor hormoni care se pot transforma în acesta”, explică dr. Antoni J. Duleba, de la Universitatea California - San Diego, autor al studiului.

Riscul de diabet, mult diminuat

Factorii de risc de a dezvolta diabet au scăzut după administrarea de resveratrol, veste foarte bună, în condițiile în care multe dintre femeile cu sindromul polichistic ovarian suferă în paralel de o rezistență a acțiunii echilibrante a insulinei în corpul lor, producând niveluri mai mari pentru a compensa această rezistență. Așadar, compusul resveratrol nu doar a dus la o scădere cu peste 23% a nivelului de testosteron la persoanele cărora li s-a administrat, ci oamenii de știință au observat și o echilibrare considerabilă a procesului de producere a insulinei, îmbunătățindu-se astfel semnificativ șansele acestor femei de a nu dezvolta diabet. „Observațiile noastre duc către concluzia că resveratrol poate îmbunătăți abilitatea organismului de a utiliza insulina și are un potențial de a scădea riscul apariției diabetului”, punctează dr. Duleba.

Fistic și ciocolată neagră în războiul cu sindromul polichistic ovarian

618 11 2Strugurii (și implicit vinul roșu), alunele, fisticul, afinele, zmeura, untul de arahide și cacaua (implicit ciocolata neagră) sunt surse importante de resveratrol. Mai precis, strugurii îl conțin în coaja boabelor, alături de alți nutrienți; untul de arahide conține circa 13 miligrame la o ceașcă; în ciocolata neagră se găsește în compania unor prețioase minerale (fier, cupru, magneziu) și a unor importanți antioxidanți; afinele conțin o cantitate ceva mai mică de resveratrol, dar acesta devine mai eficient grație combinației cu alți antioxidanți și minerale din aceste fructe, arată livescience.com. De asemenea, pentru cei care nu obișnuiesc să consume vin roșu, există ceaiul japonez Itadori. Folosit în Țara Soarelui-Răsare și în China ca un remediu pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și accidentelor cerebrale, acest ceai conține, printre altele, și resveratrol.

Cum se explică „paradoxul francez”

Resveratrol este cunoscut ca un foarte puternic antioxidant. Are efect asupra întăririi musculaturii și este un excelent antiinflamator. Cercetările au demonstrat că acest compus este un prețios aliat al organismului în lupta cu unele dintre cele mai periculoase afecțiuni contemporane: cele cardiovasculare, degenerative, diabet, cancer, arată worldhealth.net. Potrivit unui studiu derulat la Spitalul Clinic din Barcelona, trei porții mici de vin roșu pe zi, cu conținutul lor de resveratrol, duc la scăderea riscului de arteroscleroză cu peste 30% și la diminuarea colesterolului din sânge cu peste 95 de procente! De altfel, așa se explică și „paradoxul francez”: în timp ce statele occidentale au un nivel alarmant de pacienți care au suferit accidente vasculare sau atacuri de cord, Franța se deosebește net în statistici tocmai grație obiceiului francezilor de a bea vin roșu în cantități moderate.

„Suplimentul cu resveratrol poate echilibra activitatea hormonală, una dintre cauzele principale ale sindromului polichistic ovarian“ (dr. Antoni J. Duleba, de la Universitatea California - San Diego)

Poate fi folosit pentru minimizarea sau prevenirea oxidării unor produse farmaceutice

Creșterea nivelului hormonilor masculini, care generează sindromul polichistic ovarian, contribuie la infertilitate, creștere în greutate, apariția acneei, păr pe corp în exces, diabet. „În prezent, resveratrol este studiat în toată lumea pentru efectele benefice asupra corpului uman. De asemenea, poate fi folosit pentru minimizarea sau prevenirea oxidării unor produse farmaceutice”, notează lucrarea „Antioxidant properties of resveratrol”, publicată de Facultatea de Ştiințe a Universității Atatürk, din Turcia.