Main menu

header

617 6 1de Cătălina Tăgârță

Grepfrutul este unul dintre fructele cu cele mai multe beneficii asupra sănătății. Mai ales dacă e consumat sub formă de suc proaspăt stors, vă veți bucura de un aport mare de vitamina C, dar și de potasiu, licopen, calciu și fosfor. În plus, datorită conținutului de zahăr, poate fi servit adesea în loc de desert, produsul având un efect revigorant și energizant.

Fructul ține tumorile la distanță

De-a lungul timpului, specialiștii l-au recomandat cu mare încredere, întrucât are conținut mare de fibre, e sărac în calorii și conține bioflavonoizi și alți compuși care asigură protecție împotriva unor afecțiuni precum: cancerul, bolile de inimă sau tumorile. Acest fruct crește rata metabolică a organismului, scade nivelul de insulină și oferă o senzație de sațietate. Mai mult, ajută organismul să lupte cu diversele condiții cum ar fi: oboseala cronică, febra, malaria, diabetul, constipația, indigestia, problemele urinare, aciditatea în exces și multe altele.

Remediu excelent pentru răceală și febră

Grepfrutul funcționează ca un antiseptic natural pentru răni externe și ca tonic hepatic. El menține pielea sănătoasă și rata metabolismului crescută. Totodată, stimulează digestia și scade riscul apariției cancerului de colon în cazul în care este consumat în mod regulat. În sezonul rece este un remediu excelent pentru gripă, datorită compusului numit naringină (un flavonoid puternic antioxidant, antiviral, antifungic, antiinflamator și chiar anticancer). Dacă răceala este însoțită de febră, cu atât mai mult e indicat să consumați grepfrut. Pe lângă faptul că reduce din senzația de arsură, fructul întărește sistemul imunitar.

Util în caz de insomnii

În cazul în care suferiți de insomnie, un singur pahar cu suc de grepfrut, băut cu circa o oră înainte de culcare, vă poate ajuta să dormiți mai bine. Sucul e util și în curele de slăbire, fiindcă taie apetitul. Întrucât ajută la reglarea zahărului din organism, grepfrutul este prietenul diabeticilor. În caz de indigestie, acesta calmează arsurile gastrice și iritațiile din stomac, ușurează mișcarea intestinelor și menține sistemul excretor la o funcționare optimă. Așadar, în cazul în care suferiți de constipație, sucul proaspăt stors vă poate fi de ajutor.

Indicat doar persoanelor nediagnosticate u boli grave

Atenție! Toate beneficiile menționate despre grepefrut sunt valabile doar pentru persoanele nediagnosticate cu boli grave sau pentru cele care au acordul medicului curant. În cazul în care suferiți de anumite afecțiuni e posibil să fie nevoie să renunțați la acest fruct, întrucât consumul vă poate agrava starea de sănătate, ducând chiar până la deces, au arătat oamenii de știință în urma unui studiu realizat pe această temă. În lumea ştiinţei, cercetătorii ştiu de ceva timp că multe medicamente orale (anticolesterol, anticancer, pentru afecţiuni cardiace etc.) provoacă probleme grave atunci când pacienţii consumă grepfrut.

Interacţionează cu anticoncepționalele

Cercetătorii estimează că peste 85 de medicamente interacţionează cu grepfrutul, dintre care 43 într-un mod periculos. Consumarea unui singur fruct sau a doar 200 de mililitri de suc ar putea fi suficientă pentru a altera într-un mod semnificativ concentraţia medicamentelor din corpul unui pacient. Spre exemplu, grepfrutul anulează efectul anticoncepționalelor orale. Așadar, dacă luați astfel de medicamente, fie puteți rămâne însărcinată, fie, dacă pilulele fac parte dintr-o schemă mai amplă de tratament hormonal, acesta nu va mai avea rezultatul scontat.

Influențează nivelul colesterolului

În cazul persoanelor care iau tratament pentru inimă, fructul poate anula sau potența efectul acestuia, astfel încât există riscul să pună în pericol viața pacientului cardiac. În cazul hipertensivilor, produsul acționează la nivel molecular și interacționează cu medicamentele hipotensoare, al căror efect îl potențează. Pacientul poate suferi astfel variații mari ale valorilor tensiunii arteriale. Grepfrutul influențează și nivelul colesterolului, poate agrava diverse alergii, starea de anxietate/depresie, infecțiile (în cazul în care luați antibiotice), succesul unor intervenții chirurgicale (când sunt recomandate imunosupresoare) sau poate influența tratamentul recomandat pentru cancer.

Oamenii de ştiinţă, care și-au publicat studiul într-un jurnal științific (CMAJ.ca), afirmă că cel mai în pericol sunt persoanele cu vârste peste 45 de ani, întrucât ele consumă cea mai mare cantitate de grepfrut şi totodată lor li se prescrie cel mai mare număr de medicamente

Întrebaţi medicul dacă aveţi restricţii alimentare

Ingredientele periculoase din sucul de grepfrut sunt un grup de substanţe chimice cunoscute sub numele de furanocumarine. Potrivit farmacologului David Bailey, de la Institutul de Cercetări Medicale Lawson, din Ontario, Canada, acestea se mai găsesc şi în portocalele de Sevilla, în lime şi în pomelo. Furanocumarinele se ataşează de enzima CYP3A4, ce joacă un rol important în descompunerea anumitor medicamente. Dacă această enzimă este inactivată, multe medicamente vor rămâne în sistemul pacientului timp îndelungat, ceea ce va duce la efecte secundare precum moartea subită, distrugerea rinichilor, sângerări gastrointestinale şi alte probleme. De aceea, în cazul în care sunteți diagnosticat cu o anumită boală, ar fi bine să întrebați medicul curant dacă aveți vreo restricție din punct de vedere alimentar.