Main menu

header

616 10 1de Carmen Ciripoiu

La prima vedere, erupțiile mici, roșii care dau mâncărimi insuportabile par a fi o problemă minoră de sănătate. Însă lucrurile nu sunt nici pe departe așa de simple…

Tamponați locurile afectate cu tinctură de spânz

Potrivit specialiștilor, urticarea este o afecțiune care „nu te omoară, dar nici nu te lasă să trăiești” dacă nu e tratată corespunzător. Deși se crede că cel mai adesea afecțiunea este legată de alergia la un medicament sau ceva din mediul înconjurător, există și cazuri de urticarie provocate de alergie, iar în cea mai mare parte, boala e cauzată de o dereglare a sistemului imunitar. Printre remediile antiinflamatoare, cel mai indicate sunt tinctura de mărul-lupului sau cea de spânz, cu care se tamponează locurile cu probleme, se lasă să acționeze câteva minute, apoi se unge cu o alifie preparată din aceleași plante. Cu totul excepțional în cazul urticariilor este bicarbonatul de sodiu. Se pune bicarbonat într-o casoletă și se amestecă bine cu apă, până se obține o pastă moale. Amestecul se aplică pe zonele inflamate și are rolul de a calma iritațiile și mâncărimile.

Uleiul de pește are proprietăți antiinflamatoare

Fitoterapeuții recomandă în vindecarea urticariei și uleiul de pește, deoarece acizii grași conținuți de acesta au proprietăți antiinflamatoare. Se administrează o capsulă de 1 g de trei ori pe zi. De asemenea, este indicat ca zonele de erupție să fie badijonate cu o soluție alcoolică de ulei de mentă și levănțică. De ajutor în tratarea simptomelor urticariei este și infuzia de brusture. Preparatul se obține din 15 g pulbere de rădăcină la 300 ml apă fierbinte, care se lasă la macerat o jumătate de oră. Cantitatea obţinută se bea treptat pe parcursul zilei. O metodă bună de a calma senzaţia de mâncărime a pielii este şi aplicarea de cataplasme cu decoct din stânjenel galben. Acesta se prepară din două linguri cu pulbere de rădăcină la 250 ml apă. Se fierbe amestecul pentru 10-15 minute la foc mic, iar după ce s-a răcit se filtrează. Se pun comprese pe zonele afectate de boală.