Main menu

header

615 8 1de Roxana Istudor

Pe măsură ce cancerul devine mai agresiv, iar terapiile convenționale, mai distrugătoare, anihilând uneori și celulele sănătoase pe parcursul procedurii de distrugere a celor bolnave, cercetările din întreaga lume se concentrează tot mai mult asupra proprietăților unor plante și ierburi care au demonstrat calități excepționale în lupta cu tumorile și, în plus, marele avantaj că nu provoacă daune colaterale masive.

O formulă promițătoare

Cu doar 150 de ani în urmă, cancerul era cvasinecunoscut. Ce s-a întâmplat între timp? Au intervenit în viața de fiecare zi hrana procesată, carnea și lactatele de calitate slabă, zahărul rafinat. An după an, introducerea în meniu a acestor otrăvuri alimentare și a tuturor chimicalelor pe care le conțin a făcut din tumorile canceroase ucigași de top ai omului contemporan. Din fericire, cercetătorii nu încetează să descopere noi formule tot mai promițătoare în lupta cu această adevărată epidemie. Printre ei se află și naturaliștii, care anunță o descoperire de mare viitor: pelinița, plantă înrudită cu arhicunoscutul pelin, care, în combinație cu fierul, este capabilă să distrugă 98% dintre celulele cancerului de sân în doar 16 ore, arată complete-health-and-happiness.com.

15 ani de cercetări

Încă din anul 2001, sciencemag.org publica rezultatele unor teste prin care se încerca detectarea efectului pelinului combinat cu fier pentru eliminarea celulelor canceroase. La acel moment, bioinginerii Henry Lai și Narendra Singh, de la Universitatea Washington, Seattle, au separat celulele mamare normale de cele rezistente la radiații, administrând în cazul celor din urmă artemisinină - substanța izolată din peliniță - și observând că acestea nu doar mureau în răstimp de 16 ore, ci și că acest compus nu ataca şi celulele din jur decât într-o foarte mică măsură. „Rezultatele sunt foarte promițătoare, dar sunt necesare alte cercetări pentru a le multiplica. Pasul următor este tratarea în acest fel a unui amestec de celule canceroase și normale în loc să le separăm, precum și să depistăm efectul asupra altor tipuri de cancer”, afirma Gary Poser, chimist în cadrul Universității Johns Hopkins, din Baltimore, Maryland.

Proprietăți excepționale

Cercetările au continuat, descoperindu-se că pelinița singură este capabilă să reducă cu aproape 30% celulele canceroase, iar combinată cu fier distruge aproape toate celulele tumorale, arată un studiu citat de „Life Sciences”. Cea mai mare preocupare a cercetătorilor a fost să găsească o modalitate prin care să contracareze unul dintre cele mai distructive efecte ale tratamentelor împotriva cancerului: atacarea de boală a altor celule, esențiale pentru menținerea vieții. Pe lângă chimioterapia care slăbește organismul foarte mult, un element agravant poate fi și dieta omului contemporan, a cărei aciditate nu face decât să se constituie într-un mediu propice pentru răspândirea cancerului. În aceste condiiții, ceea ce a demonstrat pelinița dă mari speranțe cercetărilor viitorului: compusul artemisinină, care se găsește și sub formă de suplimente administrabile numai la indicația medicului, ca toate suplimentele de altfel, folosit de secole în medicina chineză pentru tratarea malariei, a demonstrat capacitatea de a elimina celulele canceroase fără a produce pagube majore în cazul celorlalte sănătoase. „Per ansamblu, descoperirile noastre atestă calea prin care artemisinina poate controla reproducerea celulelor canceroase umane”, explică lucrarea „Efectele antiproliferare pe care artemisinina le are asupra celulelor cancerului de sân”, publicată de Institutul Național de Sănătate din SUA.

Gheara-mâţei, un redutabil stimulator al sistemului imunitar

Tot mai mult, plantele cu proprietăți demonstrate fac parte dintr-un trend al descoperirilor anticancer, întrucât nu cauzează efectele secundare binecunoscute, uneori foarte grave, ale tratamentelor convenționale. Iată câteva exemple relevante de ierburi folosite de zeci, chiar sute de ani în medicina tradițională, în special cea chineză. Macul canadian a dovedit, potrivit studiilor, capacitatea de a lupta cu tumorile, micșorându-le. Este folosit în special în cazurile de cancer al sânului și al pielii. Ghimpele pădureț are anumite ingrediente active care fac să scadă dimensiunile tumorilor, notează canceractive.com. De asemenea, gheara-mâţei este un redutabil stimulator al sistemului imunitar, ajutând semnificativ procesul de curățare a organismului. Totodată, s-a demonstrat că poate reduce efectele chimioterapiei și radioterapiei. Un alt aliat al sistemului imunitar este echinacea, care crește forța celulelor aflate în lupta cu cancerul. Nu în ultimul rând, în dreptul trifoiului roșu se pot enumera acțiuni asupra cancerelor derivate din producția de estrogen, de la cel mamar la cel de prostată, arată Centrul Royal Marsden, din Marea Britanie.

„Odată ce un tratament a fost testat riguros, nu mai contează dacă la început a provenit din medicina alternativă. Dacă este sigur și eficace, trebuie să fie acceptat“ (doctor Marcia Angell, Harvard Medical School, SUA)

Producţia pe scară largă, o provocare

Pelinița, numită în România și mătura Raiului, și care crește și în țara noastră, este destul de dificil de menținut pe timpul necesar sintetizării sub formă de medicament la acele standarde care să permită eficacitatea și efectele anticancer descoperite de cercetători. „Volatilitatea acestei plante face ca producția unui medicament care ar putea salva vieți să fie o provocare. Când am început să vorbim pentru prima oară despre un asemenea proiect, i-am dat șanse de realizare de 1 la 1.000”, argumentează Jack Newman, reprezentant științific al unei companii biotech din California. Dar foarte mulți producători se declară optimiști în legătură cu posibilitatea de a sintetiza la scară mare pro- prietățile peliniței. Un producător francez, de pildă, estimează că în curând va putea să realizeze circa 50-60 de tone de artemisinină pe an, țintind acoperirea integrală a necesarului mondial în lupta cu cancerul, relatează trueactivist.com.